Det sier prosjektleder for Smak-festivalen, Mona Hassfjord.
– Vi begynner å nærme oss 50 utstillere og det er strengt tatt i nærheten av det vi får plass til. Vi kan ikke legge beslag på hele sentrum, det må være mulig å ferdes der og gå i vanlige butikker også, sier hun.
Les også: Arktisk matmangfold i fokus
I fjor var det cirka 45 utstillere og året før det var det litt i overkant av 30.
Trøkk fra utstillere
– Det er veldig stor pågang for å få stille ut på Smak-festivalen, og på sikt kanskje vi må gjøre noe for å utvide festivalområdet, sier Hassfjord.
I fjor strakte seg festivalområdet fra Veita-senteret til Vito-hjørnet. I år vil området strekke seg helt fra Bispegata ved Perspektivet museum til Kirkegata.
Vil bli helårsfestival
– Kanskje kan Kirkeparken eller områdene rundt der brukes til festivalområde, vi får se. Det vil uansett ikke skje før til neste år, sier Hassfjord.
Fra nær og fjern
Da Smak-festivalen startet i 2013 var det hovedsakelig Tromsø-bedrifter som deltok. I fjor kom et jevnt tilsig fra resten av fylket, og i år har festivalledelsen prøvd å samle matbedrifter og produsenter fra hele landsdelen.
– Vi har utstillere fra alle de tre fylkene i år. Vi var på en rekrutteringstur rundt i Finnmark i forrige uke, forteller Hassfjord.
Nytt for i år er at småskalaprodusenter har fått plass i et fellestelt – «Smaken av Nord-Norge».
Fulltegnede kurs
– Det er for at veldig små produsenter – som kanskje bare har et produkt – skal kunne komme til Smak-festivalen for å få vist seg fram, sier Hassfjord.
Også i år vil det bli holdt kurs som tilbys festivalbesøkerne. I fjor ble det gitt kurs i alt fra partering til vinkunnskap – og de mest populære kursene ble fulltegnet på kun noen timer.
Matauk på timeplanen
– Vi er inne i sluttfasen av planleggingen av kurstilbudene for årets festival. Det gjenstår litt finpuss der vi venter på bekreftelser av kursledere, lokaler og tidspunkt, sier Hassfjord.