Sommeren 2015 er snart over, og den har vært en skuffelse, værmessig, for folk fra stort sett hele landet. Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge Stine Gya mener at man godt kan si at sommeren i år har vært dårlig, og at dette gjelder hele Nord-Norge.

Meteorologen forteller at vi i juli kun kan skryte på oss tre sommerdager, altså dager over 20 grader, i Tromsø. I tillegg til knallværet 9. juli, har vi den siste uken hatt to sommerdager – 29. og 30. juli.

– Torsdag 30. juli ble den varmeste temperaturen i år målt her ved Vervarslinga. Da var det 23,1 grader, sier Gya.

Hvis vi skal våge oss på å sammenligne med knallsommeren 2014, så bød den på 19 dager over 20 grader.

– Men i Bodø hadddr det vært enda verre enn her i år. Der har de ikke hatt en eneste sommerdag til nå, sier Gya.

Lav snittemperatur

Snittemperaturen for juli, ikke medregnet månedens siste dag, er 11,4 grader. Det er 0,4 grader lavere enn normalen, som er på 11.8 grader.

Men selv om årets julitemperaturer ikke avviker så mye med normalen, er det stor forskjell fra i fjor. Da var snittemperaturen 15,1 grader.

Hvis vi ser på antall soltimer i juli, er ikke det heller noe særlig å klage over. I juli er det målt 243,3 timer med sol, mens normalen bare er 205 timer. Igjen er det likevel stor forskjell fra i fjor, da vi hadde 348,6 soltimer i juli.

Lite nedbør

Juli 2015 har ikke vært en regntung måned. Det har bare falt 28 millimeter nedbør i år, noe som er betydelig mindre enn normalen, som er 77 millimeter. I fjor kom det mer regn enn i år – 36,7 millimeter.

– Men det vi ser er at når det er varmt, så får vi korte perioder med mye nedbør. I fjor kom 25 av de 37 millimeterne med nedbør i løpet av bare to dager, sier seksjonsleder for samfunnskontakt og formidling ved Meteorologisk institutt Thomas Olsen.

Nordavinden får skylda

Gya forteller at grunnen til det dårlige sommerværet er at det ikke var vært noe blokkasjehøytrykk over Kola som stenger ute lavtrykket. Dessuten har nordlig vindstrøm ført til at vi har fått mye tåke og fuktig luft fra Nordishavet til Tromsø.

Meteorologen mener at juli ikke har vært så ille, men at mangelen på en liten periode med godvær gjør at sommeren virker dårligere enn den egentlig har vært.

– De store høydepunktene har manglet, og det er dem folk ofte husker, sier hun.

Går i glemmeboka

Maria Lorentzen og Jacob A. Friis i Tromsø sentrum mener sommerværet har vært dårlig, men de klager ikke av den grunn.

– Det er jo mye dårligere enn i fjor, men jeg har vært på ferie ved Middelhavet, så jeg skal ikke klage. Jeg kommer nok til å se tilbake på sommeren og huske jobbing på gråværsdager, men det har likevel vært en fin sommer, sier Lorentzen.

– Nei, vi klager ikke, selv om sommeren ikke har vært noe å skryte av. Men jeg har hele min sommerferie til gode, så om en måneds tid skal jeg sørover til sol og varme, sier Friis.

– Hvordan kommer du til å se tilbake på sommeren 2015 om noen år?

– Den glir nok inn i rekken av somre man mer eller mindre bare glemmer. Vi har jo hatt to fine somre nå, så vi overlever nok dette også, sier Friis.

METEOROLOG: Meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge Stine Gya mener det er mangelen på en periode med godværsdager gjør at sommeren i år har virket ekstra dårlig. Foto: Ingvild Vik