LANES: Mandag går nemlig startskuddet for prosjektet «Pole to Paris», som han startet sammen med kompisen Daniel Price. De to er nettopp ferdige med hver sin doktorgrad om klimaendringer, og ønsker nå å gjøre en forskjell. Det skal de gjøre gjennom løping og sykling.

– Jeg har forsket på det arktiske klimaet, mens Daniel har forsket på det antarktiske klimaet. Innen akademia er det enighet om at klimaendringene er menneskeskapte, men ulike undersøkelser viser at mange utenfor akademia ikke er enige i dette. Foran klimatoppmøtet i Paris i november og desember har vi en fantastisk mulighet til å gjøre en forskjell og gjøre folk bevisst på klimaendringene, sier Knudsen.

Mandag ettermiddag tar han løs på sitt livs lengste løpetur.

Fra Polaria til Paris

Knudsen begynner løpeturen ved Polaria, og forventer å ha ankommet Bergen 12. oktober. Da skal andre løpere overta etappen mellom Edinburgh og London, mens Knudsen har en løpepause.

– I mellomtiden skal jeg besøke en del skoler og holde en del klimapresentasjoner i Sør-Norge.

3. november skal løpeskoene på igjen. Da reiser Knudsen til England for å løpe den siste etappen mellom Cambridge og London før løperne tar tog til Brussel. De siste 300 kilometerne mellom Brussel og Paris skal også gjennomføres til fots.

– Vi håper at folk hiver seg med underveis. Jeg oppdaterer fortløpende GPS-koordinater over hvor jeg er, og dermed kan folk henge seg på og løpe et stykke sammen med meg. Jeg satser på å få en slags Forrest Gump-effekt, sier Knudsen.

Klimaavtale

I mellomtiden sykler kollega Daniel Price fra Australia til Paris. Han er i gang og har allerede nådd Bangladesh.

– Det overordnede målet er å kunne skape nok press til at resultatet av klimatoppmøtet er en bindende og tilstrekkelig ambisiøs klimaavtale. Det er politikere som tar denne avgjørelsen, men vi vil få til en grønn bølge av folk som forstår at klimaendringene er et stort problem, og som krever handling. Vi trenger flere som snakker om klima, og som bryr seg, så på den måten er dette også en bevissthetskampanje i aller høyeste grad, sier Knudsen.

Han vil gjerne ha med seg så mange tromsøværinger som mulig på den første etappen som går fra Polaria til Kaldfjord.

– Man trenger ikke å være med hele veien, altså. Hvis ei pølse på bensinstasjonen frister mer så stopper man der. Men å få en skikkelig god start hadde vært artig, og en del av målet er jo å snakke med folk underveis, å høre hva de tenker om klima og klimaendringer. Dessuten blir det nok mange nok etapper å løpe alene ...

Av: Renate Pettersen