Hvor går grensen for hva som kan karakteriseres som midlertidig? Det er grunn til å stille dette spørsmålet, nå som politiet nok en gang har fått midlertidig tillatelse til å bære våpen. Denne gang fram til 20. august.

Det var for nærmere ett år siden at justisminister Anders Anundsen tillot bevæpning av politiets uniformerte innsatspersonell i inntil fire uker. Etter den tid har den midlertidige bevæpningen vært fornyet flere ganger, og senest altså onsdag i forrige uke.

Jeg er grunnleggende skeptisk til at politiet i Tromsø og resten av landet skal være bevæpnet. Skepsisen er først og fremst et resultat av at jeg hittil har til gode å se en faktabasert argumentasjon for hvorfor politiet her til lands skal bære våpen som en naturlig del av uniformen.

At Norge er ett av bare fem land i verden som har ubevæpnet politi, er ikke grunn god nok. Ei heller kjøper vi uten videre teorien om at våpen øker tryggheten. Vi skal ikke underslå muligheten for at politiet selv føler seg tryggere, men vi har vanskeligheter med å se at denne tryggheten er reell. Dette er også konklusjonen til det regjeringsoppnevnte organet Kriminalitetsforebyggende råd.

Mindre skeptisk blir jeg ikke av en hendelse som utspant seg på politihuset i Stavanger i forrige uke, da en 24 år gammel mann hoppet over skranken, havnet i basketak med to betjenter og avfyrte et skudd med den ene betjentens tjenestevåpen.

Spørsmålet om våpen eller ei, har skapt splittelse i det politiske miljø, men også internt i politiet. Spørreundersøkelser viser dessuten at det blant folk flest er et flertall mot at lovens håndhevere skal patruljere gatene med ladd våpen i hånd. Motstanden kom også rimelig klart til uttrykk i forbindelse med årets 17. mai-feiring, der vi for første gang i historien kunne oppleve å ha skarpladde pistoler i toget.

Uavhengig av om man er for eller mot, må vi nå få en grundig debatt om hvordan man ser bevæpning i et langsiktig perspektiv. I denne prosessen må også konsekvensene av en eventuell permanent løsning utredes.

Det finnes ingen forskning på konsekvensene av bevæpning av politiet i Norge. Heller ikke Politiets Fellesforbund kan vise til forskning som underbygger deres positive innstilling. Jeg ønsker også et klart og godt dokumentert svar på hvorfor permanent bevæpning er bedre enn praksisen med såkalt fremskutt lagring av våpen i tjenestebilene. Inntil det motsatte er bevist, mener jeg at dette er den beste løsningen her på berget.