Bare i år kommer over 100.000 cruiseturister til Tromsø, og i mai ble det regnet rundt 50.000 gjestedøgn på byens hoteller.

Turismen i byen på den tiden Claus Andersen drev butikk i krysset mellom Fredrik Langes gate og Sjøgata var neppe på samme nivå. Allikevel valgte han å satse mer og mer på turistene.

Turister

Andersen ble født i Voss i 1859, og startet forretning i 1889, der SAS-hoteller i dag ligger.

I utgangspunktet var han gullsmed, men ettersom turismen økte, valgte han å vri seg mer og mer mot turistmarkedet.

Pelsverk

I forretningen solgte han suvenirer - både samiske og polare, og pelsverk. Utenfor butikken henger både isbjørnskinn, reingevir, utstoppede seler og fjellrevpels. Han skal til og med ha organisert egne ekspedisjoner til Svalbard for å få tak i disse varene.

Også i dag kommer nok turister hjem fra Tromsø med en del av de samme suvenirene - men pelsverket er nok i stor grad byttet ut med andre typer suvenirer - som troll i forskjellige former og fasonger.

Flyttet

Etter å ha holdt til i disse lokalene i 15 år, flyttet Andersen forretningen til Strandgata i 1904 - der dagens Saga Quality Hotel ligger.

Der holdt butikken til fram til 1920, da den flyttet til Storgata. Etter at Claus Andersen døde, tok sønnen Leif over forretningen, og drev videre det faren hadde startet.

Ida Ramberg

I DØRA: Borghild Schrøder står i døråpninga til Claus Andersens forretning og kikker på sin mann, Magnus Schrøder, som tar bildet. Magnus var gullsmed og amatørfotograf. Kanskje var han i lære hos gullsmed Andersen? Foto: Schr‡¶der