Etter en svært spennende avstemning lørdag 1. august ble Jakob Aure valgt som den første mannlige presidenten i ANSA på fem år. Dermed blir han den øverste tillitsvalgte for de 24.000 norske studentene som hvert år studerer i utlandet.

Mye å jobbe med

Etter to år i hovedstyret og en nylig avsluttet masteroppgave er han ivrig etter å komme i gang.

– Det er en fantastisk ære å bli valgt, og jeg gleder meg til å ta fatt i de nye arbeidsoppgavene.

Aure forteller at han kommer til å jobbe med mange ulike saker knyttet til studier i utlandet. En av disse sakene omhandler stipend- og skolepengeordningen for utenlandsstudenter.

Les også: Hotellrabatt i husløse studenter

Lånekassen henger bak

– Det er et stort behov for å øke stipendandelen og skolepengestøtten fra Lånekassen.

Ifølge Aure er hovedproblemet at utdanningskostnadene øker i andre land. Dette gjelder blant annet Storbritannia og USA, som begge er populære land blant norske studenter.

– Det blir dyrere og dyrere å studere i utlandet, og Lånekassestøtten holder ikke tritt.

Rikke With Bergseth (23) kom nylig hjem etter å ha tatt et semester på statsvitenskapsstudiet i Frankrike. Hun forteller at hun hadde nok penger, men at støtten ikke kom fra Lånekassen alene.

– Jeg fikk støtte fra programmet jeg reiste med. Denne støtten hjalp veldig på, og lånekassepengene rakk kun fra januar til mai. Jeg klarte meg veldig greit, men måtte nok ha brukt en del mer av sparepengene dersom jeg ikke hadde fått støtte fra andre steder enn Lånekassen.

Aure vil unngå en ordning der økonomien i stor grad begrenser muligheten for utenlandsstudier.

– Sånn som det er nå, er det kun de med rike foreldre som får muligheten til å studere utenlands, og det mener jeg blir helt feil. Det er evnene det skal stå på, ikke økonomien.

Les også: Tredobling av utvekslingselever fra Norge

Vanskelig å få godkjent

Videre vil Aure jobbe for godkjenning av utdanninger som er tatt utenfor Norge.

– Vi er nødt til å jobbe med autorisering av helsepersonell og andre med profesjonsrettede utdanninger. Man hører altfor ofte om nordmenn som for eksempel tar sykepleierstudiet i utlandet, og som ikke får godkjent utdanningen når de kommer hjem igjen.

Les også: Høyere fastrente i Lånekassen

Vil ha flere fra Nord-Norge

Aure og ANSA engasjeres også av den lave andelen studenter fra Nord-Norge som velger å ta utdanningen sin i et annet land.

– Det er veldig mange flere studenter sør i Norge som drar til utlandet for å studere, og jeg skulle gjerne sett at flere fra Nord-Norge gjorde det samme, sier Aure.

Han trekker fram gevinstene som slike studier kan gi, både faglig og på det personlige og sosiale plan.

– For det første er Norge et lite land, og det er faktisk mange utdanninger som rett og slett ikke tilbys her. For det andre tror jeg at alle har godt av å dra ut i verden for å studere. Da blir man kjent med nye folk, språk og kulturer, og det er viktig i en verden som blir stadig mer globalisert.

Les også: DebutUKA er mer enn fyll og fest

Like MULIGHETER: Nyvalgt leder Jakob Aure i ANSA vil ha mer støtte fra Lånekassen, slik at alle har muligheten til å studere i utlandet. Foto: privat