Prosjektet går ut på å utforske havbunnen ved Lipari, og deltakerne er på jakt etter vrakrester fra gresk oldtid som kan bevares for ettertiden.

– Det er et offentlig prosjekt, blant annet er det arkeologiske museet på Lipari en del av det. Målet er å finne historiske gjenstander fra den tiden de gamle grekerne gikk forbi her med båtene sine, forteller Olaisen.

Grekerne fraktet både mat, drikke og andre verdier forbi Lipari for om lag 2.000 år siden, og fortsatt finner dykkerne rester av krukkene grekerne brukte under frakten.

Anker

Olaisen har, sammen med et par andre dykkere, undersøkt et 50 meter bredt og 20 meter langt område, på mellom 30 og 40 meters dyp.

– Vi har også dykket i et annet område på rundt 50 meters dyp, hvor lokalbefolkningen vet at det ligger et vrak. Vi ble helt satt ut da vi kom ned, for vi kunne fortsatt se trerester av vraket som er rundt 2.000 år gammelt. Treverket har på en måte blitt konservert i mudderet, og vi turte ikke ta på det i frykt for at det skulle gå i oppløsning, forteller Olaisen.

Det var i dette området hun gjorde sitt største funn: et 2.200 år gammelt bly-anker.

– Vi var egentlig på feil plass med tanke på hvor vi skulle være, og gjorde oss klar til å snu da jeg så ned mot havbunnen. Da oppdaget jeg et gammelt anker, og fant fram filmkameraet for å få det dokumentert. Jeg ble veldig fokusert og opptatt av å få filmet det, så det var først da jeg kom opp til overflaten jeg kunne slippe jubelen løs, sier Olaisen.

Potteskår

Det er langt fra det eneste dykkeren har funnet i løpet av uka i Italia.

– Vi finner fortsatt vel bevarte skår av disse krukkene de gamle grekerne brukte til å frakte mat og drikke i. Det føles helt utrolig å finne ting som er så gamle!

At Olaisen fikk være med på prosjektet, som er langt fra over, skyldtes tilfeldigheter.

– Jeg er med i organisasjonen «GUE», og av og til har de prosjektarbeid man kan melde seg på. Man trenger ikke nødvendigvis noen arkeologisk erfaring, og dermed fikk jeg lov til å være med i en uke, forteller Olaisen.

Hun kan nemlig ikke skilte med noe særlig arkeologisk erfaring fra jobben sin i Sparebank 1 IT i SpareBank 1 Gruppen.

– Faktisk kjenner jeg ganske lite til historien om de gamle grekere, så jeg burde kanskje lest meg litt opp på det før jeg reiste. Jeg skal i alle fall lese meg opp på det når jeg kommer hjem, sier Olaisen og ler.