Etter at ideen om å leve av ølproduksjon har modnet seg et par år, er det snart fullt alvor i det nyrenoverte gamle verkstedet i bakgården til Storgata 101.

– Vi er spente og vi gleder oss til å komme i gang etter å ha jobbet med dette i to år. Det føles godt å ha kommet så langt som vi har, sier bryggerisjef Martin Amundsen og ølbrygger Marius Graff i Graff Brygghus.

Opptatt av kvalitet

Øldunsten slår imot idet iTromsøs utsendte journalister går inn i brygghuset. Med fem tonn malt, hundre kilo humle, tomflasker og etiketter på plass i lokalene, er de godt i gang med sin syvende pilotproduksjon, eller batch som det heter på fagspråket.

Pale ale og dry stout putrer i stålkjelene mens Marius springer til og fra, og innimellom får en håndsrekning fra kollega Martin. Amerikansk humle måles nøyaktig på grammet på ei vekt, sukkerinnhold sjekkes, mesk fjernes fra en kjele, varmt vann som holder vel 80 grader fylles i den andre kjelen. Gjæra de bruker har de stående på et norgesglass i kjøleskapet.

– Mesken er prima til å bake brød med, og dersom bønder trenger mat til dyrene, er det bare å rope ut, sier Martin.

Alle de ulike prosessene noteres sirlig ned for hånd i egne produksjonsnotater, ingenting overlates til tilfeldighetene.

– Vi er veldig nøye på at vi må levere kvalitet, og vi må gjøre det skikkelig for å kunne levere topp kvalitet hver gang.

Syv tonn utstyr

Foreløpig brygges pilotølet med småskala produksjonsutstyr som rommer 40 liter, men om ikke lenge blir det helt andre dimensjoner når spesialprodusert ølutstyr i stål fra USA ankommer. Kjølerørene ligger langs veggene, klare til å kobles på de nye tankene.

– I neste uke kommer to 12 meter lange containere med syv tonn produksjonsutstyr. Da får vi ti tanker på 800 og 1.600 liter. Da vil vi kunne produsere 150.000 liter øl i året. Utstyret vi får er knallbra og er noe vi tidligere bare kunne drømme om, sier Martin.

– Det er seriøst utstyr, ikke noe tull, legger Marius til.

Han startet med ølbrygging bare 15 år gammel, hjemme i badstua, med 20 liters kjeler. Nå «leker» han seg med 40 liters kjeler, men snart blir det i en helt annen skala.

– Det vi får er 20 ganger større enn dette. Det artige med det nye utstyret er at vi kan lage 20 ganger så mye øl og bare bruke halvparten så mange kalorier, sier ølbryggeren som har rukket å bli 20 år.

Ølfestival

Hvor mye de to ølentusiastene har investert i Graff Brygghus, er hemmelig, men hvilke ingredienser de bruker, er de imidlertid helt åpne om.

– Jeg gleder meg til å begynne å fakturere, det er ikke til å stikke under stol. Vi prøver å bruke pengene riktig, sier Martin, som sa opp fast bankjobb for å satse for fullt på øl.

– Vi er åpne om produksjonsprosessen og deler gjerne tips og råd med hjemmebryggere slik det er vanlig i bransjen, sier Marius.

Ølbryggerne går en svært hektisk tid i møte. I tillegg til installeringen av syv tonn utstyr, skal også flaskelinja på plass, og de skal delta på ølfestival til helga med øl fra pilotbatchen.

– Vi skal til Jernteppet ølfestival i Hammerfest hvor det blir pre taste fra pilotbryggene. Festivalen har fokus på nordnorsk mikrobrygget øl, men også Brew Dog, Ægir og Cap Brewery deltar. Vi tar med oss Blonde og Pale ale, to klassiske amerikanske ølsorter, som blir en forsmak på hvilke øl vi kommer til å satse på.

Selv om utstyret for å fylle øl på flaskene og korke dem er kjøpt inn i Italia og hoveddelen av produksjonsutstyret er kjøpt inn i USA, satser Graff Brygghus også på lokale krefter.

Refill-opplegg

– Feber Design i Tromsø har gjort jobben med etikettene, og vi er utrolig fornøyde med jobben de har gjort. Montar på Moen i Målselv tente på ideen om å snekre trekasser som vi kan selge sixpack med øl i. Det er bunnsolid håndverk, og det er det vi også satser på. Vi bruker flinke lokale folk der vi kan.

Med både skjenke- og salgsbevilling for øl på plass, vil det bli mulig både å kjøpe øl på flaske og fat direkte fra brygghuset, og anledning til å smake på brygget ved ulike tilstelninger i lokalene. Det blir faktisk også mulig med refill av øl.

– Vi kommer til å ha growler-flasker på to liter som vi fyller med øl rett fra tanken. Når flaska er tom, er det bare å komme tilbake og få den fylt opp igjen, forteller Marius Graff.

GUTTA I ØLDAMPEN: Bryggerisjef Martin Amundsen (til venstre) og ølbrygger Marius Graff brygger øl i mindre målestokk i påvente av at syv tonn med produksjonsutstyr snart kommer på plass. Foto: Trond Tomassen
STÅLKONTROLL: Ølbrygger Marius Graff styrer ølspakene når to pilotbatcher med pale ale og dry stout er i produksjon. Foto: Trond Tomassen
BRYGGERI I BAKGÅRD: Her holder Graff Brygghus til, i bakgården til Storgata 101. Foto: Tom Benjaminsen