Med et team bestående av enhetsleder og psykolog Åse Johanne Sørli, lege og fedmespesialist Maria Arlèn, en klinisk ernæringsfysiolog og en fysioterapeut, tilbys sykelig overvektige et komplett program for å endre livsstilen. Nimi Tromsø vant anbudet til Helse Nord, og har dermed fått ressurser til å tilby behandlingstilbudet i fire år. Nimi er en del av Stamina, og holder til i de samme lokalene som treningssenteret.

– Dette er et tilbud for mennesker med sykelig overvekt. Det hele starter med åtte intensive uker, og da skal deltakerne være her på dagtid, forteller Hilde Sandvoll, avdelingsleder for Helsehuset Stamina Tromsø.

– I løpet av hver dag gjennomføres det to treningsøkter og undervisning i tillegg til måltider, sier Sørli.

Nytt i Tromsø

Det er første gang et slikt tilbud kommer på plass i Tromsø. Fra før av finnes det begrensede tilbud i Nordland og Finnmark, i tillegg til at det er en fedmeklinikk i Skibotn.

– Vi er veldig fornøyde med å kunne gi et slikt tilbud i Tromsø. Å gjennomgå en livsstilsendring er veldig komplekst, og når vi er i byen bruker folk tid med oss på dagtid og drar hjem til familien sin på ettermiddagen. Det gjør det også enklere for deltakerne, som kan implementere nye vaner hjemme kontinuerlig, sier Sandvoll.

– Vil deltakernes familie implementeres i arbeidet?

– En viktig faktor i en livsstilsendring er en forankring i hjemmet, og det vil det være fokus på i behandlingen. Vi vil også forsøke å gjennomføre en «familiedag», hvor familien inviteres til å være med deltakerne og få et innblikk i hva de holder på med, sier Sørli.

Etter åtte uker med daglig trening og fysisk aktivitet skal deltakerne stå mer på egne bein, men de påfølgende årene vil de følges opp av Nimi.

– I begynnelsen følger vi opp deltakerne ukentlig, og så reduseres dette gradvis utover de fire påfølgende årene. Oppfølgingsbiten er svært viktig. Man forventer tilbakefall, og det kan være viktig og nyttig for mange å få støtte i slike perioder for å kunne komme seg videre i prosessen, og gjøre livsstilsendringen varig, sier Sørli.

To mill.

Frode Eilertsen, seksjonsleder for analyse og kjøp av private tjenester i Helse Nord, forteller at pasientgrunnlaget i Tromsø er noe av årsaken til at dagtilbudet nå opprettes.

– Helse Nords strategi er å tilby tjenester der pasientene er, og sånn sett er både Tromsø og Bodø sentrale steder, sier Eilertsen, som peker på at det må finnes pasienter som vil og kan benytte seg av tilbudet.

Seksjonslederen har ikke tall på hvor mange sykelig overvektige det er i Tromsø, og vet heller ikke om tallet er økende eller synkende.

Nimi koster Helse Nord omlag to millioner kroner i året. Avtalen gjelder i første omgang fram til årsslutt 2018, men avtalen kan forlenges med to år to ganger.

60 i året

Sørli, Arlèn og Sandvoll er opptatt av at Nimi ikke tilbyr en slankekur, men en varig livsstilsendring.

– Vi kan være med å tilby verktøyene man trenger, både fysisk og mentalt. Med den tverrfaglige tilnærmingen vi har, rettet mot både det fysiske og det psykiske når man gjennomgår en slik endring, vil vi kunne følge opp deltakerne mot målet om økt livskvalitet og en varig livsstilsendring, sier Arlèn.

Behandlingstilbudet er for personer med en BMI over 40, eller personer med en BMI over 35 som i tillegg sliter med annen sykdom som belastningsskader eller diabetes.

Man trenger henvisning fra fastlege for å bli tatt opp som deltaker, og den første gruppen skal i ilden allerede ved månedsskiftet august/september. Totalt ønsker Nimi å behandle fire grupper på 15 personer gjennom året.

– Vi har nettopp begynt å gå gjennom henvisningene, og har ennå ikke rukket å besvare dem. Men vi satser på å ha alt klart til 31. august, og gå i gang med den første gruppen da, sier Sørli.

I SAMME LOKALE: Nimi holder til i de samme bygg som Stamina, og Nimis deltakere vil møte helt nye fasiliteter i tredje etasje. Foto: Tom Benjaminsen