De spiller alle i forskjellige band under forskjellige sjangre. Men for aller første gang samles kvinnene i musikk-tromsø for å brygge «kjerring»-musikk.

Bitches Brew, oppkalt etter Miles Davies album fra 1970, er navnet på orkesteret som skal vise hva de kan få til sammen på Bastard Bar 12. september.

«Girlpower» på øving

– Det handlet i utgangspunktet bare om å samles for å ha det gøy, sier initiativtaker Helle Larsen.

– Det finnes ingen rene jenteband som er aktive nå. Det har vært noen, men ikke mange. Vi gjør dette for å synliggjøre Tromsøs kvinnelige musikere. Vi er med i veldig mange band, men sjeldent sammen med hverandre.

Bandet har rukket å ha en øving, og det ga mildt sagt mersmak hos musikerne som håper å etterhvert få flere spillejobber.

– Det var kjempemorsomt! Jeg var helt i skyene etter første øving. Det var god kvalitet, vi kommuniserte bra sammen og det var avslappende. Når jeg spiller med gutter merker jeg et automatisk konkurranseinstinkt hos dem hvor de alltid skal vise hvor gode de er. Det merker jeg ikke nå, sier Elle Maija Klefstad Bær, som er gitarist.

– Det er litt «girlpower» på øving, sier Nordgård.

– Vi håper at dette vil bidra til rekruttering slik at flere jenter blir nyskjerrige på musikkbransjen, og dermed også forbedre kjønnsbalansen i yrket.

Trommis fra Stavanger

Men selv om det finnes mange kvinnelige musikere i Tromsø, måtte jentene likevel søke assistanse utenfor byen da de skulle lande en trommeslager. Noe som forøvrig understreker poenget med Bitches Brew, nemlig at kvinnelige musikere i nord er mangelvare.

– Vi måtte hente Julie Enger Børresen fra Frk. Fryd i Stavanger. Det viser bare at vi mangler jenter her, sier Larsen, som også har fått med seg kritikken norske festivaler, og spesielt Buktafestivalen, fikk på grunn av for få kvinnelige artister på plakaten.

– Vi vil ikke havne på en festival på grunn av kvote. Det er ikke så mange jenter innenfor rocken. Det at Bukta hadde problemer med å booke flere damer, det kan jeg godt skjønne, sier Nordgård.

– Jeg hadde blitt kjempeforbanna om jeg ble booka til en festival på grunn av kvota deres. Kritikken er bare tull, og det er ingen tvil om at det bør finnes flere damer innenfor rocken, sier Larsen, som ikke har noe imot at Bitches Brew blir omtalt som et jenteband.

– Jeg skjønner at jenter som spiller reagerer på at de blir kalt for jenteband. Men det er en grunn til det. Det er færre jentemusikere og dermed blir det ofte trykk på ordet «jenteband».