Det var nemlig i 1917 at Det Geofysiske Institutt ble påbegynt på Dyamitthaugen i Tromsø, og i 1919 sto bygget ferdig.

Ifølge Statsbygg, som eier Geofysen i dag, var det i 1915 at professorene Ole Andreas Krogness, Olaf Devik og Helland Hansen møttes på en konferanse i Stockholm. Her skal de ha planlagt å opprette et geofysisk institutt i Tromsø.

Oversteg budsjettet

I 1917 startet byggingen av det toetasjes, hvitmalte, trebygget - etter en pengeinnsamling i Tromsø.

Man skal først ha hatt en målsetting om å samle inn 50.000 kroner for å kunne reise bygget. Kommunen bidro med tomta og Kirkedepartementet med penger til drift.

Bygningen skulle derimot ende opp med å bli langt dyrere enn først antatt - svimlende 110.000 kroner endte regningen på til slutt, og i 1919 vedtok Stortinget å bevilge de pengene som manglet.

Bygningen hadde to formål ifølge Statsbygg: værvarsling ved Meteorologisk Institutt og måling og registrering av jordmagnetisme ved Geofysisk Institutt.

Arbeid

Geofysen ble fredet i 2014.

Tidligere i sommer ble det gjennomført et omfattende arbeid for å utbedre taket på bygget. Det hadde lekket vann, og måtte legges om. Dette var et arbeid som hadde blitt planlagt i flere år.

Ettersom bygget er fredet måtte arbeidet gjøres på en helst spesiell måte, for at taket skulle være i samme skikk som tidligere.

Og det er ikke billig.

Man kan jo se det som komisk at Geofysen for 100 år siden oversteg budsjettet med 60.000 kroner, og endte på 110.000 kroner totalt - mens man i 2015 må ut med et millionbeløp bare for å renovere taket.

Times they are a changin', som en krøllete amerikaner en gang sa...

RENOVERING: Tidligere i sommer ble det brukt en millionsum på å renovere taket på geofysen. Foto: Siv Eli Vuolab