Daglig leder Tomi C. Johansen i DNB Eiendom er bekymret for det han mener er et klasseskille i boligmarkedet.

– Bedrestilte i de store områdene har muligheten til å hjelpe barna sine inn i boligmarkedet, mens det virker som at svært få fra distriktene går for denne løsningen.

Stor utfordring

Det har blitt vanlig at foreldre kjøper leilighet i den byen der barnet deres skal studere.

– Deretter leier de gjerne ut leiligheten til en symbolsk sum, og slik hjelper de sin sønn eller datter i det første møtet med det tøffe markedet.

Dette er dessverre ikke en mulighet for alle, og ifølge Johansen er det spesielt problematisk i distriktene.

– Det handler om egenkapitaldelen til foreldrene, som ofte er bundet i egne boliger. Disse kan gjerne være nedbetalte, men da med langt lavere verdi enn eiendommer i storbyene.

Lån og sikkerhet

En annen vanlig måte å hjelpe studentbarna inn på boligmarkedet er ifølge Johansen å stille som kausjonist. Da stiller foreldrene med den økonomiske sikkerheten slik at barna deres kan ta opp større lån. Dessverre er også dette alternativet langt mer belastende for kundegruppen som holder til i distriktene.

– De er langt mer følsomme for store endringer i markedet. Da tenker jeg særs på nedgang, da de i mange tilfeller har ønsker om real vekst i prisen.

Johansen forteller at foreldre som stiller med kausjon og belåning i storbyene ikke er like avhengige av vekst.

– De som sitter på andre siden av gjerdet handler kun ut ifra at de ønsker at barnet skal ha en fast plass å bo.

Kollektiv er smart

Johansen forteller at de økonomiske forskjellene gir ringvirkninger for barna på boligmarkedet.

– De fleste unge i dag er avhengig av hjelp for å komme seg ut hjemmefra. Når de ikke får denne hjelpen, blir det vanskeligere å bygge opp en egenkapital.

Slik situasjonen er nå kan mangel på økonomisk støtte fra foreldrene gi barna en usikker fremtid på boligfronten. Ifølge Johansen er det likevel mulig å komme seg inn på markedet, selv for studenter som ikke har foreldre med mulighet til å hjelpe dem økonomisk.

– Bo i kollektiv, jobb mye og spar penger. Utvis økonomisk kontroll ovenfor banken, og ikke minst velvilje til å få deg egen bolig. Det handler om relasjoner og trygghet for begge parter.