– Jeg har tenkt i mange år at dette må vi gjøre noe med, men det er først de siste fem årene jeg og blant annet Tom Strøm har jobbet aktivt for gamlebyen. Nå har ballen begynt å rulle, sier Hallvard Birkeland.

For Birkeland er det innlysende at Tromsø bør ha en levende gamleby i området rundt Skansen, uten at han har skjønt hvorfor dette ennå ikke har blitt noe av.

– Allerede for 90 år siden ble ordet gamleby brukt for første gang i avisa Tromsø. Siden den tid har ideen om en gamleby flere gang blitt tatt opp til debatt både hos iTromsø og Nordlys. Til neste år er det for øvrig 40 år siden kommunestyret fattet vedtak om at dette området skulle benyttes til en gamleby. Likevel er det først de siste to årene temaet har vært oppe til diskusjon. Nå er det på tide at noe skjer her, påpeker han.

Avhengig av kommunen

Arbeidet med å etablere en gamleby i området rundt Skansen, som i så tilfelle vil bli verdens eneste gamleby nord for Polarsirkelen, er ifølge Birkeland nå godt i gang.

– I dag er gamlebyen et AS og vi har en god dialog både med gårdeiere, kommunen og næringsforeningen etter å ha jobbet med forankringen i fem år. Vi har imidlertid vært avhengig av å ha kommunen med på laget, og selv om dette er et veldig lite kontroversielt prosjekt på kommuneplan, er Arbeiderpartiet først ute med å være konkret på at de vil gjøre det som er nødvendig for å få prosjektet på skinner, forklarer Birkeland.

Unikt prosjekt

Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Jarle Aarbakke, deler Birkelands entusiasme når det kommer til å etablere en gamleby i Skansen-området. Dersom Ap kommer til makta etter kommunevalget i september, lover han derfor å jobbe for at Tromsø sentrum skal få en ny bydel.

– De byene i Norge og Europa som har en levende gamleby, har en stor fordel da den gir særegenhet til moderne byer som ellers ser ganske like ut. Gamlebyer tiltrekker seg derfor både turister så vel som fastboende. Dersom vi kommer i posisjon vil vi forankre planene både i byrådet og i kommunestyret. På sikt må vi selvsagt også skaffe finansiering til prosjektet, men det tror jeg vi skal få til. Dette er tross alt et unikt gamlebyprosjekt som jeg har grunnleggende tro på kan bli noe som byen vil være stolt av, forklarer Aarbakke.

Ikke et museum

Ifølge Birkeland er det flere grunner til at det er så viktig å få på plass en gamleby i Tromsø.

– For det første mener jeg det er viktig å ta vare på vår historie og vise den fram, fordi det forteller mye om hvordan våre forfedre levde og dermed får vi vite noe om våre røtter. I dag lærer barna våre nesten ingenting om Tromsøs historie, som er så viktig for å få tilhørighet og bli glad i byen vår. For meg er det et stort paradoks at man må slåss for noe som i mine øyne burde være så selvfølgelig, påpeker byforfatteren, før han legger til:

– Vi ønsker dessuten å få skapt en gamleby som blir ivaretatt, der vi ikke lar området forfalle slik som i dag. Vi vil imidlertid på ingen måte skape et museum, men en levende bydel med næringsvirksomhet i form at blant annet nisjebutikker, samt legge til rette for aktiviteter her, kanskje særlig tilpasset barn og unge.

Etterlyser MER INFO: Hallvar Birkeland og Jarle Aarbakke ønsker seg blant annet flere informasjonstavler som denne som kan opplyse turister og byens befolkning om gamlebyens historie. Foto: Kine Hanssen