KAIGATA: Hun var bare 20 år gammel da hun først fikk seg jobb hos fylkesarbeidskontoret. Nå er Miriam Thoresen snart 71 og gruer seg til siste arbeidsdag.

Møter mennesker

Karrieren innen arbeids- og velferdsetaten startet da hun fikk et vikariat i fylkesarbeidskontoret i 1965.

– Det viste seg å bli et langt vikariat, sier Thoresen og ler.

I dag jobber Thoresen i publikumsmottaket hos NAV i Kaigata.

– Jeg har egentlig ikke tenkt over at det har gått 50 år. Men jeg har aldri gruet meg til å gå på jobb, for å si det sånn, sier Thoresen.

Gjennom årene har hun jobbet med flere saker innen arbeids- og velferdsetaten, men hun har stått i mottaket siden 90-tallet.

– Noe av det jeg liker så godt er at hver dag er annerledes. Og så møter jeg så mye flotte folk, sier hun.

For Thoresen er det viktig med en sosial jobb.

– Hadde jeg blitt plassert på et kontor med masse papirarbeid, hadde jeg ikke orket mer. Å jobbe med folk er givende, og jeg liker å kunne hjelpe, sier Miriam Thoresen.

Store forandringer

Siden 1965 har det skjedd store forandringer i verden, spesielt innen teknologien. Thoresen forteller at hun hadde aldri trodd at hun en dag skulle hjelpe mennesker med datamaskiner.

– I dag skjer alt på datamaskiner. Jeg tror det er vanskelig for mange å forstå hvordan det var før. Det har vært en massiv utvikling, sier hun.

I dag kan det meste gjøres hjemmefra og på nett – og det er sjelden man trenger å gå til banken, Skatteetaten eller NAV, for eksempel. Men Thoresen mener det er viktig å kunne møte de som trenger hjelp.

– Det er givende å kunne løse problemer og se fornøyde fjes. Jeg har fått både klemmer og kjeft, men det hører jo med, sier hun.

Gruer seg

I september fyller Miriam Thoresen 71, og hun planlegger å gå av med pensjon for fullt i høst. Egentlig gikk hun av med pensjon i fjor, men valgte å jobbe delvis etter det.

– Jeg gruer meg. Det er et fantastisk arbeidsmiljø, og flotte kollegaer. Det har vært mange fine år, sier Thoresen.

Leder for NAV Tromsø, Geir Jakobsen forteller at han opplever Thoresen som en svært kunnskapsrik person.

– Hun har en kunnskap på to nivåer – fagkunnskapen, og en menneskekunnskap som er helt unik. Denne menneskekunnskapen får hun brukt hver dag, for hun er en av de medarbeiderne som får møte brukerne personlig. Disse kunnskapene gjør at hun passer perfekt til den jobben hun gjør, sier Jakobsen.

Han tror det blir en utfordring å miste henne som medarbeider.

– For oss i NAV Tromsø blir det en utfordring å miste hennes fagkompetanse og historikk. I tillegg er hun en vesentlig miljøfaktor. Hun er en positiv person som bidrar til at det er trivelig å være på jobb, forteller Jakobsen.

Leder for NAV Tromsø, Geir Jakobsen mener Miriam Thoresen er en svært kunnskapsrik person. Foto: Pia Engman