SENTRUM: Tirsdag møttes lokallagslederne i Tromsø AUF og Tromsø Unge Høyre for å diskutere saker som begge ungdomspartiene er enige om.

Vil jobbe sammen

Sebastian Henriksen (17) er leder i Tromsø Unge Høyre. Han synes det er fint, og ikke minst nyttig, å møtes på denne måten.

– Vi diskuterer politikk, men også andre ting. Fotball, for eksempel. Det er både hyggelig og konstruktivt å jobbe på denne måten en gang iblant, spesielt like før vi går inn i en valgkamp med høy temperatur og mange overivrige ungdomspolitikere.

Han får støtte av leder i Tromsø AUF, Brynjar Andersen Saus (19).

– Tanken er jo at selv om vi er uenig i mange saker, så finnes det ting vi kan jobbe sammen om. Da er det spesielt ungdomssaker som er aktuelt.

Les også: En måned med debatt og valgløfter

Psykisk helse og leksehjelp

En av de viktigste sakene for begge ungdomspartiene er satsingen på et godt psykisk helsetilbud for ungdom.

– Vi ønsker at ungdom i Tromsø skal ha tilgang til en ordentlig helsesøstertjeneste via skolen. Dette er noe de fleste ungdomspartiene er enige om, sier Andersen Saus.

Et annet satsingsområde er leksehjelp for byens skoleelever. Henriksen forteller at ungdomspartiene ønsker å utvide tilbudet til å gjelde grunnskoleelever, ikke bare elever på videregående nivå.

– Vi trenger flere lærere, og et bredere tilbud.

Andersen Saus forteller at ungdomspartiene vil at det skal bli lettere for elevene å benytte seg av leksehjelpen.

– Hjelpen burde foregå på skolen rett etter at skoledagen er ferdig. Da vil leksehjelpen være langt mer tilgjengelig, supplerer Andersen Saus.

Les også: Vil ha bredere kulturtilbud for ungdom

Har gjennomslagskraft

Ifølge de to ungdomspolitikerne blir de tatt på alvor av politikerne i moderpartiene.

– Jeg synes de er flinke til akkurat det. De hører på det vi har å si, forteller Henriksen.

Andersen Saus har inntrykk av at politikerne ser verdien i å høre på ungdommen.

– De tar gjerne imot innspill. Ofte ser vi at ungdomspartienes politikk blir vedtatt politikk, både på lokalt og nasjonalt nivå.

Les også: - Ikke undervurder ungdommen!

– Jo, det nytter

Ungdomspartiene henter ikke bare inspirasjon til politikken sin fra hverandre. Også elevråd og ungdomsråd spiller en viktig rolle.

– Ungdommen engasjerer seg i ulike ledd. Det foregår samarbeid på tvers av både elev- og ungdomsråd, ungdomspartiene og Tvibit, sier Henriksen.

Andersen Saus mener at ungdomspartiene fungerer som et talerør for den øvrige ungdomsbefolkningen i Tromsø.

– Mange påstår at de ikke bryr seg om politikk, kanskje fordi de ikke tror at det nytter å ytre sine meninger. Men hvis du spør dem om en sak som angår deres liv, så vil du erfare at de fleste har mange sterke meninger og innspill. Sånne ting kan fanges opp av ungdomspolitikere og bringes videre i systemet.

Les også: Ønsker vi en mørk fremtid for enslige mindreårige flyktninger?

Foto: Tom Benjaminsen