Interiørtrendene for 2015 er mange og varierte. Bonansa melder et år med fokus på naturelementer, marmor, metaller og mørke farger i interiøret. Bo Bedre tror 2015 vil preges av dype og saftige farger, unike møbler og pyntegjenstander og vintage design.

Det er nok en stund siden begrepet «klunkestil» ble brukt i et interiørmagasin - men som alt annet er trender flytende. Kanskje vil vi snart se den luksuriøse stilen tilbake i tromsøstuene?

Luksuriøs

Klunkestil betegnes av Store Norske Leksikon som en populær interiørstil mellom cirka 1870 og 1910, og navnet kommer fra det tyske ordet «klunk», som betyr «dusk».

Her handlet det om overstoppede sittemøbler, tunge gardiner og portierer, utskjæringer i møblene, draperier, frynser , pom-pom'er og dusker.

Ifølge Den Store Danske skulle innredningen være preget av følelser, og rommene ble innredet etter hvem som skulle bo i dem.

Ikke minimalistisk

Perspektivet museum beskriver klunkestilen som minimalismens rake motsetning, og senere generasjoner skal ha sett på stilen som både overlesset og smakløs.

Man hentet inn elementer og inspirasjon fra ulike historiske stilperioder, og også fra orienten.

Det er usikkert hvor det øverste bildet er tatt, men fotograf er Magnus K. Giæver, og bildet hører til Giæver-familiens fotoalbum. Man ser at eieren av stua har vært glad i pene ting, og også gjenstander inspirert av det fjerne østen. Man ser flere vifter, et skjermbrett og orientalske malerier som del av interiøret.

Besøk ei klunkestue

Det andre bildet skal være tatt i finstua på «Petersminde». Også her er rommet fylt av pyntegjenstander - byster, malerier, lysekrone og til og med en liten gjengivelse av Rafaels engel på stuebordet.

Skulle du gjerne opplevd ei ordentlig klunkestue? Fortvil ikke! Perspektivet museum har rekonstruert ei skikkelig finstue i Kvitnesgården i Folkeparken, som er åpen på søndagene.

FINSTUA: Dette bildet av Thoralf Øien skal være tatt i finstua på «Petersminde». Både kjøpmann Chr. Ulve og krigskommisær C.T. Petersen har eid «Petersminde», og det er usikkert hvem som eide huset når dette bildet ble tatt. Foto: Thoralf ‡òien