På formiddagen 28. juli 2013 satt Bjarne Figenschau kopper inn i oppvaskmaskinen.

– Plutselig veltet det svart, tykk røyk ut av den. Det var en voldsom varme, forteller Figenschau til iTromsø.

Han tenkte at han måtte åpne verandadøra, men på veien bort tok røyken han igjen og det ble vanskelig å se noe.

– Jeg måtte bare komme meg ut. Jeg trodde lenge at jeg skulle klare å slukke brannen, men da jeg hadde fått tak i noen naboer for å hjelpe meg var det helt overtent. Det var umulig å få slukket det, sier han.

Han fikk med seg lommeboka og en pc ut av huset. Resten ble enten slukt av flammene eller ødelagt av røyken.

– Et klesskap nede i kjelleren hadde ikke blitt brent. Klærne inni hadde ingen synlige skader, men de lukta så røyk at det var ingenting å ta vare på, sier Figenschau.

Superforsikring

Brannen startet antakelig i strømledningen til oppvaskmaskinen. Figenschau hadde kort tid i forveien hatt vannskader på kjøkkengulvet og måtte legge nytt belegg. Oppvaskmaskinen ble dratt fram for å legge gulvbelegget under maskinen, og da den ble satt på plass har antakelig strømledningen kommet i klem mellom oppvaskmaskinen og veggen.

– Det er ikke godt å si akkurat hvorfor det ble som det ble. Det ble godt undersøkt. Jeg hadde heldigvis en superforsikring, så jeg var hele tiden klar på at jeg ville bygge opp huset igjen, sier han.

Gode naboer

Huset ble totalskadd etter brannen og alt ble revet før et nytt kunne komme på plass.

– Jeg bygget faktisk grunnmuren på det forrige huset selv. Det ble satt opp i 1978. Vi var mange som ville bygge hus her oppe, og vi var med i en loddtrekning på hvilken tomt vi skulle få. Jeg hadde håpet på akkurat denne tomta og tror du ikke jeg var så heldig at jeg trakk den, sier Figenschau.

Fra stuevinduet i Vårliveien har han utsikt ut over Sandnessundet. Han er også svært fornøyd med naboene. Da han flyttet inn i huset for fire uker siden sto det en blomst på trappa.

– Det er veldig hyggelig med slike naboer, sier han.

– Hard tid

Den nye huset er blitt om lag 15–20 kvadratmeter større og har mange nye og moderne løsninger.

– Jeg brukte en god stund på å lære meg den nye komfyren. Den skal man bare trykke på, det er ingen knotter å vri på, sier han.

De siste to årene har han bodd hos sønnen sin som bor omtrent 100 meter lenger bort i gata.

– Byggeprosessen har vært en ganske hard tid. I tillegg ble jeg lagt inn på sykehuset tidligere i år. Dermed måtte sønnen min følge opp husbyggingen, sier Figenschau.

Kreftoperert

98- åringen ble lagt inn på Universitetssykehuset Nord-Norge i februar. Han hadde oppdaget at venstre lår kjentes rart ut. Det viste seg at han hadde kreft og operasjoner ble gjennomført. Han var på sykehuset til slutten av april. Før dette pleide han hver dag klokka 07.00 å sette seg i bilen og kjøre til Alfheim for å delta på morgenbadet.

– Jeg trente mye med forskjellige apparater. Jeg har hele livet trent og holdt meg i form. Nå må jeg komme i gang med treningen igjen, sier han.

Førerkortet har nå gått ut på dato, og han tror ikke han vil legge energi i å fornye det.

– Jeg tror jeg heller skal satse på å trene meg opp, sier han.

Få kamerater

Figenschau vokste opp på Reinøya og flyttet med kone og barn til Tromsdalen i 1947. Han har nå fire barn, fem barnebarn og seks oldebarn. Det begynner å tynnes ut i rekken med kamerater.

– Det er nesten ingen igjen. Mange gikk bort når vi var i 70- og 80-årene. Det er få som har fulgt med i 90-årene, sier Figenschau.

Han jobbet som lærer i barneskolen en årrekke, før han jobbet 28 år i administrasjonen ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Han har mange historier, både fra krigen og arbeidslivet. Søndag fyller han 99 år.

– Det blir ikke den store feiringen. Noen familiemedlemmer som bor på Østlandet kommer, ellers blir det stille og rolig. Jeg har hatt så mange bursdager vet du. Nå begynner jeg å gå ut på dato, sier Figenschau.

Utbrent: Huset fikk så store skader etter brannen at alt måtte rives. Foto: Tom Benjaminsen