Selskapet Opak har taksert Kjoselvdalen skytebane og konkluderer med at verdien er på 3,5 millioner kroner.

Men fordi skyteaktiviteten gjennom 6–7 tiår har satt sine spor i naturen, vil en opprydding koste like mye.

Forutsetninger

I takstrapporten blir det satt flere forutsetninger. Blant annet er det ikke kontrollert om det er miljøfarlige stoffer i grunnen og i bygningsmassen.

Videre forventes det at kjøper påtar seg ansvaret for å ta hånd om etterlatenskapene forbundet med tidligere bruk av skytebanene på henholdsvis 100 og 200 meter.

Den 35.000 kvadratmeter store eiendommen er en festetomt. Ifølge Skifte Eiendom løper avtalen med grunneieren til utgangen av oktober i år. Den årlige leien har vært på 7.500 kroner.

Når det gjelder tomtens verdi, konkluderer takstmann Øystein Dieseth med at den avhenger av videre bruk. I utgangspunktet er det forventet at dagens aktivitet skal videreføres – etter at anlegget er modernisert og utvidet til de spesifikasjonene skyttermiljøene har satt.

Næringsformål

Staten har også sett på muligheten at næringslivet kan etablere seg på eiendommen. Blant annet vises det til byggingen av det nye havneområdet i kost avstand til skytebanen. En slik utnyttelse vil gi en helt annen pris.

Men muligheten for annen virksomhet i Kjoselvdalen, er minimal.

Det skyldes at Forsvarets salg høyst sannsynlig vil ende opp med en statlig eller annen offentlig kjøper.

Kort frist

I et brev til ulike instanser, gjør seksjonsleder i Skifte Eiendom, Ivan Fjeldheim-Pettersen, det klart at mulige interessenter har kort frist på å seg.

Det betyr at kommunen kun har drøye tre uker før de må gi svar om de vil overta. Dersom byrådsleder Øyvind Hilmarsen stiller seg positiv, står han likevel ikke først i køen. Andre statsinstitusjoner og fylkeskommunen kan sikre seg skytebanen før Hilmarsen & Co.

Politisk rådgiver Peter Reinholdtsen har håndtert skytebanesaken i en årrekke. Han bekrefter å kjenne til at Forsvarsbygg er klar til å selge.

– Jeg kan ikke her og nå si hva kommunen gjør. Vi må først gjennomgå både verdivurderingen og tilstandsrapporten før vi tar en avgjørelse, sier Reinholdtsen.

Mye forurensning

Allerede for fire år siden ble det konstatert stor forurensning i grunnen på og rundt skyteanlegge.

Selskapet 3RW Arkitekter AS konkluderte i 2011 med at den betydelige bruken av banene har «generert et komplekst og spredt fotavtrykk».

Stort område

Prosjektleder Haakon Rasmussen konstaterte den gang at hele området – fra standplass til områdene bak blinkene – er forsøplet og forurenset. Etterlatenskapene lå både på og under bakken.

– Det at skytebanen stedvis er anlagt på en ganske fuktig myr med avrenning til lavereliggende beitemarker og drikkevannskilder har økt faren for spredning av tungmetaller og miljøgifter, heter det i tilstandsvurderingen.

Videre ble Forsvarsbygg anmodet om å foreta vannprøver fra samtlige bekker. I tillegg burde mengden tungmetaller i vollene bak blinkene og generelt på banene, fastsettes.

I rapporten nevnes det at slike tiltak avhenger av hva skytebanen skal brukes til etter at Forsvaret trekker seg ut.

SKYTEBANE: SKytingen har satt sine spor i naturen. Foto: Ronald Johansen