SENTRUM: Etter å ha blitt uteksaminert fra videregående, bar det av gårde til Beijing. Der begynte Maja Zhang Olsen på ett av hovedstadens to prestisjeuniversiteter, der hun studerte i et helt år. Et smart valg, mener 19-åringen.

Fantastisk opplevelse

– Kongsbakken og Kongsberg Spacetec AS hadde ordnet et stipend for elever som ville fortsette å lære kinesisk etter avsluttet skolegang. Jeg var veldig heldig og fikk stipendet, forteller Zhang Olsen.

Rektor Kjell Olav Mentzoni er svært fornøyd med at elever går videre med fag de har startet opp med på Kongsbakken.

– Det viser at opplæringen som er gis hos oss motiverer elevene til å øke sin kompetanse i faget.

Les også: Snart kan jusstudenter dra på utveksling til Beijing

Tilbake til skolebenken

Torsdag morgen reiser Zhang Olsen til Trondheim, der hun skal studere industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU. Hun er forberedt på at det blir litt av en overgang fra den kinesiske studentkulturen.

– Normene på universitetet i Kina ligner litt på det man opplever som elev i videregående, der man for eksempel får anmerkninger hvis man ikke møter opp. Det kan hende dette bare gjaldt for utvekslingsstudentene, det er jeg ikke helt sikker på. Jeg har inntrykk av at den norske studentkulturen er litt friere, og at man i større grad har ansvar for egen læring og eget oppmøte.

Hun forteller også om et enormt universitetssystem. I universitetets område bor og jobber det titusenvis av mennesker, og det finnes både butikker, busser og sykehus.

– Det blir i en litt annen skala enn det norske systemet, kan man si.

Les også: Sikter mot Shanghai

Nyttig erfaring

Reisen til Kina viste seg å være givende på flere måter.

– Man lærer mye om seg selv, og blir mer selvstendig. I tillegg rekker man å komme ordentlig inn i kulturen, for man er der et helt år og får med seg alle årstider og høytider.

Zhang Olsen har tilknytning til Kina gjennom sin mor, og har besteforeldre som bor i Beijing. Hun tror ikke at hennes bakgrunn var avgjørende for kvaliteten og opplevelsen av studieoppholdet.

– Det hadde sikkert vært enda kulere å ikke kjenne noen i byen fra før av. Man kommer seg nok inn i miljøet uansett.

Les også: Har kjørt 12.000 kilometer for å komme til Tromsø

– Får bruk for språket

Mentzoni forteller at litt av hensikten med skolens satsing på kinesisk og russisk, er at de skal motivere elevene til å studere språkene og lære seg kulturene.

– Jobbmessig vil det være en styrke. Selv om jobbspråket for de fleste vil være engelsk så er det en stor styrke å beherske landets språk og kultur. Det er alltid en utfordring når du arbeider i utlandet å kjenne kulturen og vite hvordan du skal møte for eksempel en kineser.

Han mener at fylkets satsing på kinesisk og russisk går i rett retning.

– Både Kina og Russland er viktige aktører og samarbeidspartnere for norske bedrifter, ikke minst for fremtiden.

For Zhang Olsen er det ingen tvil om at hun skal fortsette å bruke språket.

– Jeg skal fortsette å lære kinesisk. Ikke bare på grunn av min familiebakgrunn, men også fordi det er utrolig lurt å kunne det.

Les også: Drømmen blir til virkelighet for Cecilie (18)

GLAD OG STOLT: Rektor Kjell Olav Mentzoni på Kongsbakken videregående skole synes det er veldig morsomt og givende for skolen at språkelever går videre med fagene. Foto: Marius Hansen
TOPPUNIVERSITET: Her er hovedbygningen til et av Beijings prestisjeuniversiteter. Dette universitetet spesialiserer seg på realfag. Foto: privat