I desember 2013 gikk havnearbeidere i Tromsø ut i streik. Streiken har sitt utspring i et krav om tariffavtale i Risavika utenfor Stavanger, og havnearbeidere i Tromsø og Mosjøen ble tatt ut i sympatistreik.

Streiken er den lengste noensinne i Tromsø og en av de lengste i hele landet noensinne. Siden streikens start har arbeidsgiverne satt inn egne ansatte til å laste og losse skip, noe havnearbeiderne og fagbevegelsen har kalt for streikebryteri. NHO og LO møttes i begynnelsen av juni i arbeidsretten for å avgjøre om det foregår streikebryteri, og en dom var ventet 25. juni, men ble utsatt i to måneder.

Fri Fagbevegelse omtalte først denne saken.

Ble kalt inn

Klubbleder for havnearbeiderne i Tromsø, Geir Ingebrigtsen forteller at losse- og lastekontoret allerede i fjor begynte å vurdere om de kunne ha så mange ansatte.

– Vi ble kalt inn til forhandlingsmøter og ble enige om å vente til arbeidsrettssaken, som i utgangspunktet skulle være i januar i år. Den 29. juni var vi i nye forhandlingsmøter og det ble bestemt at syv ansatte skulle sies opp. De fikk oppsigelsesbrevene sine den 30. juni, og da sendte de inn klage for de mente oppsigelsene ikke var gyldige ettersom vi var i streik. Man skal ikke kunne sparkes i en streikesituasjon, sier Ingebrigtsen.

De oppsagte arbeiderne krevde å få stå i jobben til konflikten var over.

– Da reagerte kontoret med å innkalle til ekstraordinært årsmøte, hvor de bestemte å legge ned hele kontoret. De hoppet også over 17.3-møte som skal gjennomføres i henhold til arbeidsmiljøloven. Vi sendte inn en klage på det.

– Vil gå rettens vei

Ingebrigtsen hevder årsaken til at losse- og lastekontoret i Tromsø legges ned er fordi de vil slippe disse møtene.

– Dermed har vi gått et steg tilbake og gjennomførte sist mandag 17.3-møter med alle. Vi har nå varslet om at vi vil gå rettens vei mot losse- og lastekontoret, sier han.

Geir Ingebrigtsen forteller at nedleggelsen ikke kommer som en stor overraskelse, da de lenge har visst at det kun fantes penger fram til 31. august.

– Tidligere i år fikk vi vite at to av fire eiere ikke ville gi mer penger til kontoret. På det ekstraordinære årsmøtet fikk vi vite at fire av fire eiere ikke var villige til å gå inn med mer penger, sier han.

Ingebrigtsen sier at alt som betyr noe nå er dommen i arbeidsretten den 25. august.

– Den vil ha mye å si om hvordan fortsettelsen blir. LO juridiske skal se på saken vår og bestemme seg innen åtte uker om de går til søksmål mot kontoret.

Det har ikke lyktes iTromsø å komme i kontakt med representanter for losse- og lastekontoret i Tromsø eller LO.