Det var en brennhet sommerdag i juni 1999 da dramatikken utspilte seg i Fjellheisen. Heisen bråstoppet 27. juni klokken 14.15 da gondolene var midtveis mellom Tromsdalen og Storsteinen. Totalt var det 37 personer som ble sittende bom fast flere meter over bakken.

TIL-kamp

iTromsø-fotograf Ronald Johansen var på det tidspunktet på Alfheim for å ta bilder under TIL-kampen. Etter første omgang fikk han melding om dramatikken som utspilte seg i Fjellheisen.

– Jeg tenkte at dette måtte være alvorlig og dro med en gang. For første gang i min yrkeskarriere forlot jeg en fotballkamp, sier Johansen.

Videre forteller Johansen at da han ankom Tromsdalen noen minutter senere fikk han beskjed om at det hadde oppstått en stopp i maskineriet og det var ikke klarhet i hvor lenge dette ville vare.

– Det var snakk om at passasjerene skulle evakueres fra gondolene. Da var løsningen at de måtte heise dem ned, sier Johansen.

På dette tidspunktet var Johansen den eneste fotografen til stede på området og det tok ikke lang tid før han bestemte seg for å legge på sprang opp fjellsiden med 15 kilo kamerautstyr på ryggen.

– Det var varmt og jeg ble sliten, men det gikk bra, sier han.

Første stedet han stoppet for å ta bilder var rett ved en av gondolene, men han fikk ikke det perfekte utsnittet. Derfor gikk han omtrent 50 meter lenger opp i fjellsiden, 50 meter som sikret han et motiv man sent vil glemme.

– Jeg kom akkurat opp på dette punktet da de begynte å fire ned de første personene. Gutten på bildet var nummer én eller to ut fra gondolen, forklarer han.

«Lurte» konkurrentene

Den gangen hadde ikke Johansen digitalkamera, men han forsto med en gang at øyeblikket han hadde fått på kamerarullen var unikt.

– Jeg var sikker på at flere fotografer ville komme løpende opp, men jeg var fortsatt den eneste, sier han.

Etter to bilder la han igjen på sprang nedover fjellsiden. Denne gangen for å ta «innersvingen» på konkurrentene.

– Jeg oppdaget de andre fotografene. De tok bilder nedenfra og opp. De så ikke at jeg hadde vært oppe i fjellsiden, dermed latet jeg som ingenting og tok bilder fra samme vinkel som dem, sier han.

Dermed «lurte» han konkurrentene og han ble den eneste fotografen med dette perspektivet.

«Alle» ville ha bildet

Gutten på bildet er Andreas Lotre, som den gang var 8 år. Da blinkskuddet prydet forsiden av avisen dagen etter, kom det telefoner fra nyhetsredaksjoner over hele verden. «Alle» ville ha det dramatiske bildet av 8-åringen i redningstauet.

– Bildet gikk rundt i hele Europa og USA, forteller Johansen.

– Grunnen til at bildet ble ønsket av mange er nok fordi det ser ut som at gutten er 50 meter over bakken. Han står med foten på Tromsøbrua og det ser ut som en veldig dramatisk hendelse. Jeg kan kanskje si at bildet «lyver» litt fordi det var ikke så dramatisk, men vinkelen min gjorde det dramatisk, legger han til.

Det endte også med at Johansen fikk prisen for årets nyhetsbilde i konkurransen som den japanske filmprodusenten Fuji hadde på den tiden.