Lisbeth Gamst er daglig leder på Opplæringskontoret for Frisørfag i Nord.

Hun synes ingenting om at flere av byens frisørsalonger fortsatt bruker begrepene «dameklipp» og «herreklipp» på sine prislister.

Villedende og forvirrende

– Det er utdaterte og gammeldagse betegnelser, og det overrasker meg at de fortsatt brukes i 2015, sier Gamst.

Sist gang saken fikk mye oppmerksomhet var i 2009, ifølge Gamst.

– Da ble det sendt ut et brev til frisørsalongene i byen om endring av begreper, og de fleste rettet seg etter dette. Likevel er det mange virksomheter som fortsatt gjør det på den gammeldagse måten, både på nett og gjennom skilt på gata utenfor salongene.

Hun beskriver problemet som forvirrende for kundene.

– Det er jo villedende markedsføring som først og fremst skaper forvirring. Hva er egentlig en herreklipp, og hva er en dameklipp?

Les også: Hun åpner en helt ny salong

Ulovlig og urimelig

I hånda har Gamst et brev fra LDO datert 4. februar 2015, der det står at tjenester skal prises uavhengig av om kjøper er kvinne eller mann. Dette gjelder også for frisørtjenester.

– Det er ikke nok til at jeg som kvinne føler meg dypt krenket, men jeg blir litt irritert. Det gir litt ulyd i ørene, feministisk sett.

Hun legger vekt på at avanserte frisyrer blir stadig mer populært blant gutter og menn.

– Nå til dags er det helt vanlig at frisørene bruker like lang tid på å klippe damer og menn. Hvorfor skal mannen i frisørstolen ved siden av meg betale mindre for å få utført den samme tjenesten? Det er ikke bare i strid med loven, men faktisk helt urimelig.

Les også: Lyden av kjerringbrygg

– Minuttpris bør gjelde

De kjønnsbaserte prisene bringer ikke bare med seg forvirring, men også andre problemer, ifølge Gamst.

– Når noen salonger skilter med slike prislister ute på gatene, konkurrerer ikke salongene på de samme vilkårene. Det kan virke som at mange av dem ikke er klar over hvilke regler som gjelder. Det blir veldig urettferdig, så jeg håper jo at frisørsalongene kan enes om hvordan prissettingen skal foregå.

Gamst mener at en riktig løsning ville være å basere prislisten på tidsbruk, samt kvaliteten på håndverket som blir utført.

– Det er minuttprisen som burde gjelde.

Hun får støtte fra Lise Rath (20), som har gått på frisørlinja og skal begynne som lærling til høsten.

– Jeg vet om frisørsalonger i Oslo med prislister som er lagt opp etter hvor lang tid behandlingen tar, og etter frisørens utdanning og kompetanse. Det burde være enkelt å få til i Tromsø også.

Les også: Stiller krav om lærlingplasser

Vil ha slutt på det

Gamst synes det er rart at så mange salonger henger bak når det kommer til lovlig prising av frisørtjenester, og ønsker en opprydding.

– Det er et problem som får altfor lite oppmerksomhet. Folk reagerer nesten aldri på det fordi de er vant til det, men egentlig er det jo ikke noe en bør finne seg i.

Les også: - Fikk helt sjokk da jeg skjønte at klippen var betalt

ETTERLYSER OPPRYDDING: Daglig leder Lisbeth Gamst på Opplæringskontoret for Frisørfag i Nord synes det er rart at så mange frisørsalonger fortsatt har kjønnsbaserte prislister. Foto: privat
ULOVLIG: Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) fastslår at tjenester skal prises uavhengig av om kjøper er kvinne eller mann. Her er en nettbasert ordning for timebestilling som brukes av flere frisørsalonger i byen.
ULIK PRIS: Flere av byens frisørsalonger har kjønnsbaserte priser for klipp. Her er en av prislistene. Foto: Eline Tylden
IKKE KJØNNSNØYTRALT: Her betaler kvinner 120 kroner mer enn menn for å klippe seg. Mange av salongene er ikke klar over regelverket knyttet til prising av frisørtjenester. Foto: Eline Tylden