Gjennomgang av bagasje, nøye kontroll over fergeavgangene og hvem som kommer over og synlig personell er blant tiltakene som skal få leirdeltakerne til å føle seg trygge på AUFs sommerleir på Utøya denne helgen.

- Det er veldig viktig for oss at alle som er her får en god, trygg og sikker oppelvelse. Derfor var vi tidlig i kontakt  med politiet og har siden vært i kontakt med dem, sier leder i AUF, Mani Hussaini til iTromsø. Han kan informere om at det er bevæpnet politi til stede på leiren.

Har et opplegg

I tillegg til at det er politi å se både på kaia og på Utøya, er det en del andre ansvarspersoner som skal passe på at alt er som det skal på leiren.

- Vi har laget et sikkerhetsopplegg som vi tror er godt for leirdeltakerne. I tillegg har vi et samarbeid med Norsk Folkehjelp som tar seg av det sanitære. Vi har også fått mange gode råd fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) på hvordan vi kan tilrettelegge leiren slik at folk føler seg trygge og kan ha det fint her. Det er dessuten en del gamle AUFere til stede som skal være der hvis noen skulle trenge noen å snakke med.

Føler seg trygge

Og tiltakene ser ut til å tjene sine formål. Flere leirdeltakere iTromsø har vært i kontakt med beskriver atmosfæren på øya som trygg og god.

- Jeg kjenner ikke på noe frykt i det hele tatt. Jeg kom samtidig som generalsekretæren i NATO, og da var det litt mange sikkerhetsvakter her, men det går helt fint, sier en glad Brage Larsen Sollund, som er blant de fra Tromsø og Troms som er på sommerleiren i helgen. Han forteller at han føler seg helt trygg på Utøya.

- Når sjefen for forsvaret til den vestlige verden kan være her, da er det rimelig trygt, sier Larsen Sollund.