Etter at partileder for Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, holdt sin partiledertale i bakken for AUFerne på sommerleir på Utøya, fikk en håndplukket gjeng på åtte stykker fra forskjellige steder i Norge lov til å utfordre partilederen med sine krav og ønsker. Fylkesleder i AUF i Troms, Iris Moseng Sandholt (21), var én av de utvalgte.

- En mer rettferdig verden er ikke bare noe vi drømmer om i AUF. Vi jobber hver eneste dag for en mer rettferdig verden. Jonas, du kan få være med på laget, åpnet Moseng Sandholt med på talerstolen.

Spesielt utvalgt

21-åringen har pratet for lignende forsamlinger før, men aldri fått utfordre en partitopp som det Gahr Støre er på denne måten.

- Det var helt enormt fint å få stå der. Å se opp i bakken på alle AUFerne var virkelig magisk. Det å være en av de åtte som ble forespurt av AUF-ledelsen når det er så mange dyktige AUFere å velge i, er en stor ære, sier fylkeslederen.

Pratet om hjertesak

Tema for det tre minutter lange innlegget hun fikk holde var selvvalgt, og dermed var det en enkel avgjørelse å velge hva hun skulle prate om.

- Klimapolitikk er hjertesaken min. Det er en av årsakene til at jeg meldte meg inn i AUF – det er en av vår tids største utfordringer. Redder vi klimaet, så redder vi verden, sier Moseng Sandholt. Hun starter kommende uke på sitt tredje år på studiet biologi, klima og miljø på UiT – Norges arktiske universitet.

- Mange sier at det å stå på talerstolen på Utøya er det artigste man gjør, og det er jeg enig i, forteller 21-åringen, som har stått på talerstolen flere ganger tidligere ved ulike anledninger.

Full kontroll

Nervene meldte seg naturlig nok, men den Tromsø-bosatte Akershus-jenta hadde full kontroll under hele innlegget.

- Jeg var nervøs da jeg begynte, men så kom jeg i gang, jeg så mange kjente fjes i bakken, og da tenkte jeg at dette kom til å gå bra, sier en fornøyd og glad Moseng Sandholt.

- Det er den vestlige verden, som Norge er en del av, som har skyld i de menneskeskapte klimaendringene. Våre forfedre fant oljen og tok den opp. I dag vet vi og ser konsekvensene av den handlingen, sa fylkeslederen fra talerstolen.

FULL KONTROLL: Moseng Sandholt forteller at hun var nervøs i begynnelsen, men følte seg trygg da hun kom igang på talerstolen foran i overkant av 1000 andre AUFere. Foto: Dana Meknas