Tromsø-gjengen som er på Utøya er mindre enn det den har vært tidligere år, men de som er til stede, er utvilsomt svært engasjerte. Tromsø-jenta Sofie Lødding (16) er blant de som er på årets leir, og hun er ikke på øya bare for å ha det gøy.

- Sommerleir er sommerens fineste eventyr. Jeg var med da leiren var på Gulsrud i fjor, og jeg hadde nok ikke vært det samme å komme til Utøya dersom jeg ikke hadde vært på Gulsrud forrige sommer, sier Lødding.

Les også: Iris (21) fikk utfordre Støre

Hun forteller at det var storesøsteren som motiverte henne til å dra.

- Jeg kjente ingen, og å dra på leir var i tillegg det første jeg gjorde innen politikk. I ettertid er jeg veldig glad for at jeg dro – jeg fikk mange gode venner etter den turen, forteller Lødding.

Stolt

Det er kun få måneder siden hun ble valgt inn i Tromsø AUF som organisatorisk nestleder etter å ha innehatt vervet som 1. vara en liten stund. Det siste året har vært hennes første som aktiv i AUF.

- Jeg var en dagstur på Utøya i fjor og bestemte meg for å dra etter det. Det er selvsagt veldig spesielt å komme hit igjen, og jeg er glad det ble arrangert en tur hit i fjor – det gjør at det ikke er så ekstremt å komme tilbake, forteller Lødding, som om få uker begynner på dramalinjen på Kongsbakken videregående skole.

Les også: Roser Tromsø-gjengen på Utøya

Til tross for at det ikke er så mange fra Tromsø på leiren i år, er det nok av kjente og venner, særlig i Troms-delegasjonen.

- Det er som å sove i telt sammen med bestevennene dine, sier Lødding.

16-åringen er stolt av å være del av Troms- og Tromsø-gjengen.

- Vi er en ganske spesiell delegasjon, og jeg er stolt av å være fra Tromsø. Jeg merker at vi får gjennom mye, og gjennomslagskraft er svært viktig.

Viktig med yngre

Det er flere 16-åringer i Troms-delegasjonen, men ingen som er yngre.

- Vi ønsker flere aktive i alle aldre for å bygge opp organisasjonen. Jeg synes det er viktig å satse selv for å vise at det er mulig å få det til, sier Lødding, som setter stor pris på tillitserklæringen hun har fått med vervet sitt.

Drømmer stort

Lødding forteller at hun alltid har hatt et mål om å gjøre noe for andre, og at AUF har gitt henne muligheten til det.

- Man trenger ikke være toppolitiker for å få til en endring. Jeg har et mål om å redde verden. Om det er å gi mennesker i Afrika brønner eller stoppe produksjon av produkter på okkuperte områder, så vil jeg uansett gjøre en forskjell og se gleden i andres øyne.

Les også: - Deilig å vende tilbake til Utøya

- Jeg vet det er store ambisjoner, men det er noe jeg vil jobbe frem mot. Hva ellers gjør man i politikken, hvis man ikke ønsker en endring til det bedre?, spør den engasjerte 16-åringen.

Hun forteller at hun allerede har bestemt seg for å dra tilbake på leir på Utøya neste år.

- Jeg må tilbake, og det gleder jeg meg veldig til, avslutter Lødding.