Vårliveien: – Jeg hadde ikke regnet med å leve så lenge, det hadde jeg virkelig ikke, sier Bjarne Figenschau, mens han tar en bit av kakestykket barnebarnet har servert ham.

Sin egen herre

Da iTromsø besøkte Figenschau søndag ettermiddag, var både datter, barnebarn og oldebarn på besøk. Flere gjester var ventet i løpet av kvelden. Selv tok bursdagsbarnet, som fylte 99 år i dag, det hele med knusende ro. Med kaffe og kake nøt han sola og utsikten fra verandaen i sitt nye hjem.

– Det er så deilig å bo for seg selv igjen, å kunne være sin egen herre. Jeg hadde det godt på alle måter da jeg bodde hos sønnen min, men man blir jo litt egenrådig med alderen. Her på verandaen har jeg mitt eget aldershjem, sier en strålende fornøyd 99-åring.

Klarer seg selv

Tidligere denne uka skrev iTromsø om Figenschau som for få uker siden flyttet inn i sin splitter nye enebolig, etter at huset hans som sto på samme tomt ble totalskadd i en brann for to år siden, og dermed måtte bygges opp fra grunnen igjen. Nyhuset er på rundt 120 kvadratmeter og her bor altså Figenschau helt alene. Det passer han utmerket.

– Det er så lettvint. Jeg har alt av moderne utstyr, inkludert sentralstøvsuger, så det er ikke noe problem å klare seg selv, mener 99-åringen, før han legger til:

– Jeg har bare en hjemmehjelp som er innom her for å hjelpe meg med skifting av bandasjer og slikt etter kreftoperasjonen. I tillegg handler sønnen min for meg og hjelper meg med blant annet nettbank, ellers gjør jeg alt selv.

Teknologiske løsninger er nemlig Figenschau ikke helt oppdatert på.

– Jeg er ikke på Internett og har ikke datamaskin. Jeg ligger litt etter på teknologisiden, men jeg hadde rett og slett ikke regnet med å leve så lenge at jeg kom til å få bruk for det, innrømmer han.

– En inspirasjon

En av dem som har latt seg imponere over 99-åringens helse og pågangsmot er barnebarnet Solrun Figenschau Skjellum (44). Samme med sin ni år gamle sønn Marius, Bjarne Figenschaus oldebarn, har hun tatt turen opp fra Oslo for å delta i bursdagsfeiringen.

– Det er fint å se at han holder seg så godt. Han er uten tvil en inspirasjon og et eksempel til etterfølgelse, mener Skjellum.

Hun trekker særlig fram den gode innstillingen til bestefaren.

– Det er et utrolig humør på ham. Han har en fantastisk ro over seg og en innstilling om at alt ordner seg. Jeg tror ikke det har vært bare, bare etter kreftoperasjonen, men han er ikke typen som gjør noe vesen ut av det, påpeker barnebarnet.

Som forventet

At bestefaren hennes bestemte seg for å bygge nytt hus etter brannen for to år siden, lot hun seg derfor ikke overraske over.

– Nei, det var helt som forventet. Jeg hadde heller blitt overrasket dersom han ikke hadde bygd opp huset igjen, sier hun lattermildt.

KAKEFEIRING: I godværet på verandaen feiret Bjarne Figenschau sin 99-årsdag med kaffe og kake. Foto: Trond Tomassen
FIRE GENERASJONER: Bjarne Figenschau (99) sammen med datteren Ruth Leonhardsen (63), barnebarnet Solrun Figenschau Skjellum (44) og oldebarnet Marius Wilsen Skjellum Ocran (9), Foto: Trond Tomassen
NYHUSET: Slik ser 99-åringens nye enebolig ut. Foto: Trond Tomassen