I ett av de mange teltene som ble slått opp på teltplassen på Utøya på torsdag, har Geir Kåre Nilssen (25) bodd i. Han har vært på sommerleir på Utøya igjen, og reiser hjem vel fornøyd med de siste dagene.

– Det har vært veldig godt og veldig deilig å være tilbake. Jeg har vært på Utøya etter 2011, men jeg har ikke opplevd at det har vært masse folk og telt her siden den gang. Det er gøy å se at øya blir brukt ordentlig brukt igjen, sier Nilssen.

For han er det dessuten godt å se at hovedfokuset har forflyttet seg til de tingene sommerleiren tradisjonelt sett har vært forbundet med.

– Det er feil å si at det ikke er fokus på 22. juli, for det er det også, men hovedfokus er på politikk, fotball, volleyball og flørting. Det er mange som finner kjærlighet her igjen, og det er fint, forteller Nilssen.

Vært med lenge

Nilssen har holdt til på den såkalte «Gæmliscampen» sammen med andre erfarne og tidligere AUFere, noe han har kvalifisert seg til både på grunn av sin alder og antall år som aktiv i AUF.

– Jeg var i det eldre alderssjiktet allerede den gang. Leiren i 2011 skulle være en av de siste, sier Nilssen.

Slik ble det altså ikke.

– Jeg var på Gulsrud i fjor, men det var ikke det samme å være på leir et annet sted. Utøya er AUFs leirplass, sier Nilssen.

Og at han har lang erfaring fra ungdomspartiet, det er det ingen tvil om. Han har vært med i AUF i hele ti år.

–Det vil alltid være en del av meg – jeg vil alltid være en AUFer, sier Nilssen, som var med på sin første sommerleir i 2008.

Han forteller at han alltid har vært den som har holdt seg litt i kulissene i politikken.

Telt med bestekompisen

Nilssen var sammen med lillesøsteren sin og bestekompisen sin den dagen på Utøya for fire år siden. Den samme bestekompisen han delte telt med denne helgen, som har fått en sønn som Nilssen har blitt gudfar til.

– Det har vært fint å bo i telt sammen de siste dagene. Da vi var på Utøya i 2011 hadde bestekompisen min en venn som oppdaterte oss løpende på hvem som var trygge. Det var fint å ha et bindeledd, husker jeg – jeg turte ikke sende melding til noen som var på øya.

Før Nilssen dro fra Utøya, fikk han vite at søsteren var trygg og i live på den andre siden.

– Det gjorde det lettere for min del. Jeg er glad hun ikke så så mye som jeg så, sier 25-åringen.

I ettertid har hun flyttet for å studere, og hun er dermed ikke så aktiv i politikken som hun en gang var.

Nilssen forteller at det har vært litt spesielt for foreldrene og broren.

De var ganske redde de timene vi var der ute.

Fikk ikke jobbet

Det å komme tilbake til dagliglivet etter 22. juli, var for Nilssen både greit og vanskelig.

– Det er ingen i Norge som ikke vet om 22. juli, så hvis det kommer opp på en eller annen måte, er det alltid spørsmål. Noen ganger har man ikke lyst å prate – ikke fordi det er så vanskelig for meg, men fordi man går litt lei etter hvert. Men jeg skjønner at folk er nysgjerrige, deler Nilssen.

Og det var ikke helt enkelt å komme tilbake til vanlige rutiner da han kom hjem til Tromsø.

– Det største problemet var ikke traumereaksjoner. Jeg jobbet på en nærbutikk i Hamna, der jeg bodde på den tiden, og alle i området visste hvem jeg var og hva som hadde skjedd. En ukes tid etter 22. juli prøvde jeg å begynne på jobb igjen, men folk skulle snakke så mye om det at jeg ikke fikk gjort jobben min. Derfor tok jeg en pause og prøvde litt andre ting.

Følger med videre

Nilssen forteller at han skal fortsette med politikken, men at han ikke kommer til å være like aktiv som tidligere.

– Jeg sitter i valgkomiteen i AUF i Troms, så jeg kommer til å følge med litt videre. Kanskje jeg går over til Arbeiderpartiet etter hvert, forteller han.

Men aller først skal han studere jus på UiT – Norges arktiske universitet.

– Jeg gleder meg veldig, det blir bra å få en ny hverdag og noe annet å gjøre i tillegg til jobben. Jeg har brukt tid på å motivere meg selv til å starte å studere. Jeg vet ikke om det er en direkte konsekvens av 22. juli, men det har vært en faktor, og det har vært med på å bestemme, avslutter Nilssen.