I juli fikk Riksadvokaten Vålnes-saken tilsendt for å ta stilling til om det skulle reises tiltale mot de tre som var siktet i saken.

Kjerstin Kvande ved Riksadvokaten bekrefter at saken ble behandlet ferdig fredag forrige uke, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

Varsler sak om erstatning

Christian Wiig, advokat for kameraten til Vålnes` ekssamboer og hennes nye samboer, bekrefter overfor iTromsø at saken er henlagt.

- Jeg har nå fått bekreftelse fra statsadvokatene i Troms og Finnmark . Saken skulle ha vært henlagt for lang tid siden. Det vil nå bli forberedt sak om erstatning for uberettiget forfølgelse, sier han til iTromsø.

Førstestatsadvokat Lars Fause i Troms og Finnmark, forteller at de har fått Riksadvokatens stilling i saken tilsendt. Men kan på et nåværende tidspunkt ikke fortelle mer.

Bevisets stilling

Einar Sparboe Lysnes, påtaleleder ved Troms politidistrikt, opplyser at Riksadvokaten besluttet fredag å henlegge straffesaken mot de tre som var siktet for å ha drept Per Vålnes, som følge av bevisets stilling.

Riksadvokaten fikk også i slutten av oktober 2013 tilsendt omfattende etterforskningsmaterialet på sitt bord. Da ba Riksadvokaten politiet om å foreta ytterligere etterforskningskritt i saken.

Etterforsket som drapssak

Det var etter feiringen av sin 50-årsdag at Per Vålnes ble meldt savnet i Balsfjord i Troms i november 2011.

Siden mars 2012 har saken vært etterforsket som en drapssak, og det har vært gjort en rekke resultatløse søk etter liket av Vålnes.

Hans tidligere samboer, hennes nye kjæreste og en venn av paret var fram til i dag siktet for drap.

Søket under Vollan Gjestestue

I november 2014 startet søket etter Vålnes i grunnen under Vollan Gjestestue i Nordkjosbotn, hvor to av de tre drapssiktede jobbet da 50-åringen forsvant. I mars 2015 ble søket avsluttet uten at Vålnes ble funnet.

– Vi har gjort det vi har kunnet gjøre, og ser ikke andre etterforskingsskritt, uttalte regionlensmann Andreas Nilsen i forbindelse med avslutningen av søket under Vollan Gjestestue.