Presis klokken 15.30 mandag ettermiddag marsjerte gardister inn på bussholdeplassen på Prostneset. Da hadde hundrevis av tromsøværinger møtt opp for å få med seg besøket.

– Godt mottatt

Major Eldar Nilsen i Forsvaret er fornøyd med både oppmøtet og mottakelsen de har fått i Tromsø.

– Det er fint å se at det er så mye folk. Vi har blitt godt mottatt, og kommunen har stilt opp, det har vært veldig hyggelig.

Hans Majestet Kongens Garde var sist gang på besøk for fire år siden. Nilsen ser på turneen som en måte å gi noe tilbake til den norske befolkningen.

– Det kan hende det er noe jeg bare innbiller meg, men jeg tror folk føler at vi har litt av kongehuset med oss når vi kommer og har slike oppvisninger. Jeg synes det er viktig av vi kommer og viser oss fram til alle skattebetalerne, ikke bare de som bor i Oslo.

Les også: Garden kommer til Tromsø

Spiller og driller

Vegard Helgesen Hesselberg (20) og Elise Fossland (19) er begge gardister, men spiller ikke på konserten på Prostneset.

– Vi er reserve i dag, og skal spille senere, sier Helgesen Hesselberg.

De forteller at det er to tromsøværinger blant gardistene i oppvisninga.

– Erik Bjørnerem spiller altsaksofon, og Kine Bjørnabakk Heines spiller pikkolofløyte. Begge er fra Tromsø, så det er litt lokalfolk i blokka også, forteller Fossland.

I tillegg til å være major er Nilsen dirigent med ansvar for det musikalske. Han synes gardistene gjør en utmerket jobb.

– Det er vanskelig å marsjere og spille samtidig, og det kan jo skje at folk gjør feil. Men jeg er ikke nervøs, for vi har svært flinke gardister.

Les også: Korpset fikk inn nesten 20.000 kroner

– Man må fokusere

De unge gardistene er enig i at det er en krevende forestilling som vises fram.

– Man må virkelig konsentrere seg, for det er en enorm presisjon som skal til, sier Fossland.

– Er det vanskelig å holde maska?

– Jeg vil si at vi er ganske rutinerte, men noen ganger er det vanskelig. Spesielt på 17. mai når det er god stemning og mye folk. Da kan det hende vi trekker på smilebåndet ... men vi er raske med å skjerpe oss, sier Helgesen Hesselberg.

Les også: Kanskje kommer kongen?

KOMPETENTE: Vegard Helgesen Hesselberg (20) og Elise Fossland (19) er i førstegangstjenesten som gardister, men har begge spilt instrumenter i lang tid. Foto: Eline Tylden
SPILLER KONSERT: Major Eldar Nilsen i Forsvaret gleder seg til konserten som Hans Majestet Kongens Garde skal ha i Ishavskatedralen klokken 20 mandag kveld. Foto: Eline Tylden
UNDERHOLDENDE: Tilskuer Jon Erlend Matre (17) har tidligere sett gardistenes drilloppvisninger på TV, og er spent på liveversjonen. Foto: Eline Tylden
PRESISJON: – Vi er i verdenstoppen i det vi gjør, og gjør sjeldent feil, sier gardist Elise Fossland (19).