Soppelskere som lurer på om soppen de har plukket er spiselig eller ikke, har hatt mulighet til å få kyndig soppvurdering. Den muligheten står nå i fare.

– Etter syv år uten offentlig støtte må soppkontrollørenes forbund legge ned tilbudet, skrev Aftenposten sist søndag.

12.000 soppkontroller

Bakgrunnen er at Landbruks- og matdepartementet mener soppkontroll ikke er en offentlig oppgave. Tromsø Soppforening har i syv år gjennomført soppkontroller takket være lokal støtte og bidrag fra foreningens medlemspenger. Det skjer også i år.

– Vi har i alle fall midler i år. Vi får støtte fra Tromsø Museum og Mattilsynet i tillegg bruker vi av medlemskontingenten for å holde soppkontroller. Vi har ønsket statlig finansiering for å utdanne soppkontrollører fordi vi mener det ikke er riktig å bruke medlemmens midler til dette, sier Truls Tunby Kristiansen, som sammen med Geir Mathiassen deler ledervervet i Tromsø Soppforening.

Ifølge Aftenposten benyttet 12.000 sopplukkere over hele landet seg av tilbudet om soppkontroll i fjor. 300 av kontrollene avslørte giftig sopp i kurven.

Soppens Dag

Tromsø Soppforening inviterer til soppkontroll på Tromsø Museum fire søndager på rad denne høsten. Første kontroll blir om ettermiddagen 23. august. Søndag 6. september markeres Soppens Dag.

– På Soppens Dag vil det skje mye, vi arrangerer sopptur og utstilling, og dagen før har vi soppkurs for fremmedspråklige. Det koster penger å utdanne soppkontrollører og det går med masse frivillig arbeidsinnsats. Vi håper på velvilje om støtte sånn at vi også kan ha soppkontroller neste år, sier Kristiansen.

For tørt for soppen

Utsiktene for årets soppsesong i nord er ifølge ekspertene ikke de aller beste etter at den er kommet tregt i gang. Soppen liker seg i varmt og fuktig klima, årets sommer har så langt bydd på lite nedbør.

– Det har vært litt for tørt her oppe, mens sørpå meldes det om god soppsesong.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug mener det er opp til den enkelte å sørge for god nok kunnskap om hvilke sopp som er spiselig eller ikke, eventuelt sørge for at den blir kontrollert av frivillige nyttevekstorganisasjoner.

– Noen tar penger for jobben, andre gjør den gratis, sier hun til Aftenposten.