Regjeringens omfattende kommunereform er i ferd med å realiseres i Troms-regionen. I dag tirsdag besøkte kommunalminister Jan Tore Sanner (H) Tromsø, hvor han ble orientert om prosessen i nord.

I morgen onsdag offentliggjøres utredningen som beskriver en fremtidig storkommune bestående av de fem kommunene Karlsøy, Storfjord, Balsfjord, Lyngen og Tromsø.

– Denne rapporten gir et spennende grunnlag for den videre debatten om en kommunesammenslåing i denne regionen. Kommunene har nå muligheten til å skape en sterk region som sikrer bosetting, arbeidsplasser og gode velferdstjenester for sine innbyggere. Jeg har stor tro på et sterkt samspill mellom Tromsø og kommunene rundt, men selve debatten og beslutningene må kommunene selv ta, sier minister Jan Tore Sanner.

Tro på storkommunen

Regjeringen har besluttet at de ønsker større og færre kommuner i landet, og vil ha ned antallet til 400 kommuner. For å nå målet med kommunereformen må hver niende kommune slå seg sammen.

Tromsø kommune har vært igjennom en slik sammenslåing allerede for 50 år siden, og byrådslederen er positiv.

– Tromsø har i og for seg ingen umiddelbare behov for å slå seg sammen med andre kommuner, vi vokser sterkt og vi har nok areal til å utvikle næringslivet. Den store styrken ved dette er at vi kan øke nyetableringer i regionen ved å spre arbeidsplasser utover hele regionen, vi kan få på plass gode samferdselsløsninger som knytter oss tettere sammen slik at storsamfunnet lettere kan satse i distriktene våre, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H).

Byrådslederen trekker frem gamle Hillesøy kommune som et eksempel på hvordan storsamfunnet er villig til å investere i distriktene.

- De har fått en ny havn, en ny vei til Sommarøy via Kattfjord, vi har allerede bygd barnehage og vi skal bygge en ny skole. Vi garanterer for vannverket og Troms Kraft har bygd ny strømledning til Sommarøy. Dette er grep som vi også må gjøre i en eventuell ny superkommune, sier han.

Millionbonus fra regjeringen

Regjeringen har gitt landets kommuner frist til juni neste år til å søke om en sammenslåing. Kommuner som slår seg sammen innen fristen får en belønning på mellom fem og 30 millioner kroner, samt et engangsbeløp på 20 millioner kroner dersom kommunen får mer enn 10.000 innbyggere til sammen.

Byrådslederen i Tromsø lover å svare regjeringen tidsnok.

– Noen kommuner har jo andre alternativer de må diskutere. Dersom kommunene vil være med og vi kommer igang med forhandlingene nå til høsten, så vil vi ha noen resultater å legge frem til våren neste år, sier Hilmarsen.

Spre tjenester i regionen

Nå starter prosessen der de fem kommunene må avgjøre om de ønsker å inngå i en ny superkommune. De kommunene som ønsker å gå videre vil fra høsten av gå inn i forhandlinger om hvor skoler, administrasjon og sykehus skal ligge, inkludert diskusjonen om hva navnet på den eventuelle nye superkommunen skal være.

Byrådslederen er optimistisk til tross for at debatten kan bli tøff.

– Vi la landbrukskontoret til Balsfjord kommune, til sterke protester fra både ansatte og næringa. Det var en logisk avgjørelse fordi Storsteinnes har det beste fagmiljøet på landbruk i regionen vår. Slike diskusjoner og avgjørelser må vi våge å gjøre mer av i tiden fremover, også ved en eventuell sammenslåing, sier Hilmarsen.