I vinter vil nybygde Ersfjordbotn Brygge være klart til å ta imot vinterturister fra nær og fjern. Fem toppmoderne leiligheter, bastu og relaxavdeling og – fra nyttår – et nordlyssenter med restaurant- og konferansefasiliteter.

I tillegg skal det bygges kaier og et mindre fiskemottak i tilknytning til anlegget.

– Det skal bli et helårs turistsenter med ski- og nordlysturister på vinteren, samt fisketurister om sommeren, sier Ingvard Johansen, daglig leder og eier av Ersfjordbotn brygger.

Samarbeidspartnere

Johansen selv vil stå for deler av aktivitetene som tilbys til de tilreisende. Blant annet vurderer han å investere i en større turbåt som kan brukes til havfiske og hvalsafari.

– Man må imidlertid ha flere bein å stå på for å få en slik investering til å gå rundt, sier Johansen.

Derfor vil det også åpnes for at andre aktører kan leie seg inn i anlegget.

En av disse er Thomas Heisig fra Norwegian Mountains. Han vil drive med kurs, guiding, toppturer og nordlysturisme fra sent på høsten til tidlig om våren.

– Vår målgruppe vil være folk sørfra og fra utlandet som vil oppleve nordlyset, hvalsafari, skiturer og nordnorsk natur på en god og bekvem måte, sier han.

Unikt i Troms

Tromsø er i dag blitt en hektisk vinterdestinasjon, og ifølge Heisig er det merkelig at ingen tidligere har satset på å gi et lignende tilbud før.

– Vårt tilbud vil være det første. Det finnes noe lignende i Alta, men ikke i nærheten av Tromsø, sier han.

Både Heisig og Johansen fremholder nærheten til Tromsø by og flyplassen som et sterkt konkurransefortrinn foran andre ski- og nordlysdestinasjoner.

– Det tar bare et kvarter fra flyplassen til Ersfjorden. Skal du eksempelvis til Lyngen eller Senja er det snakk om timer i buss før du er framme. De som kommer hit vil kunne stå på ski innen en time, sier Heisig.

Urbant

Nærheten til byen gir også ytterligere fortrinn.

– Vi ser for oss at de som kommer hit skal kunne oppleve naturen rundt Ersfjorden, men også kunne dra på en bytur inne i Tromsø. Det vil også være en urban opplevelse for dem, sier Heisig.

Ingvard Johansen sier at det er stor etterspørsel i markedet etter å få et «sentrum» for ikke minst nordlysturisme.

– I våre opprinnelige planer så vi for oss et mindre «nordlys-senter» i tilknytning til leilighetene. Men etter oppfordringer fra eksempelvis hotellene i byen så har vi utvidet og endret disse planene to ganger, sier han.

Høy standard

Ifølge Johansen har prosjektet vært krevende å få gjennomført. I rene penger har han brukt cirka ti millioner kroner på å få byggene oppført, men den reelle kostnaden har vært langt høyere.

– Jeg har brukt veldig mye egne penger og energi på få gjennomført planene, sier han.

Han har vært nøye med å ikke bruke enkle og billige løsninger for å komme i mål.

– Det har vært viktig for oss å bygge med en så høy standard som kreves for å lokke de rette turistene. Da må det være gode løsninger med høy kvalitet, noe annet vil ikke bli akseptert, sier han.