Interessen for sminke og spesialeffektsminke spiret etter at hun jobbet med en kortfilm på ungdomsskolen.

NB: Vi advarer om sterke inntrykk i form av sminkede skader og sår som kan oppleves støtende.

– Jeg får mye "æsj"

Tromsø-jenta Kirsten Lia (19) har nettopp gått ut fra dramalinja på Kongsbakken videregående og har karrieredrømmen klar: hun vil leve av henne store hobby, nemlig spesialeffektsminke.

– Dette er nesten det jeg bruker mest tid på, så det tar jo mye tid. Både det å sminke, men også det å finne inspirasjon til nye ting å gjøre og skisse opp ideer.

Se video øverst i artikkelen hvor Kirsten (19) forvandler ansiktet til venninnen Ylva (18)

Hun legger ofte ut bilder på sin Facebook-profil.

– Det er litt blandet hva folk synes, men de aller fleste synes det er veldig kult, når de først skjønner at det er falskt. Mange lurer også på hvordan jeg gjør det. Jeg får mye "æsj" og en sarkastisk "deilig"i kommentarfeltet, og det er jo en del som synes det ser ekte ut.

– Det er jo en litt grotesk hobby?

– Jeg synes det er veldig morsomt. Det er veldig fascinerende å lage sår, skader, skapninger og diverste ting. Jeg finner stor glede i ansiktsutrykkene til folk når de ser bildene, så det er en stor faktor.

Ser ikke skrekkfilm

Likevel er ikke Lia noen spesiell tilhenger av skrekk og grøssere.

– Jeg ser veldig lite skrekkfilmer og husker ikke en gang sist, så jeg er ikke så veldig stor fan av det. Men jeg sliter litt med å se forskjell på ekte og på sminke, så det skaper litt problemer. Jeg er nok blitt litt ødelagt av å lage så mye sår og sånn, sier hun lattermildt.

Nå som hun er ferdig med videregående utdanning, er planen å jobbe frilans.

– Jeg skal også spare penger for å gå på sminkeskole, for det er ganske dyrt.

Jobbet med tv-serie

Og drømmekarrieren er klart:

– Jeg har lyst til å jobbe med ulike ting innen film og teater, inkludert sminke.

Og allerde har 19-åringen fra Tromsø fått en smak av det å jobbe profesjonelt med spesialeffektsminke.

– Jeg har vært på Moss og jobbet med en svensk tv-serie, "Find it an kill it", som fortsatt er under produksjon. Jeg har også vært med på et par kortfilmer i Tromsø, og det har vært veldig artig å jobbe med, forteller hun.

FALSKT BLOD: Kirsten Lia (19) har sminket venninnen Ylva Helene Schwenke. Denne jobben brukte hun kun et kvarter på. Foto: Marte Gilstad
SPESIELT TALENT: Kirsten Lia (19) fra Tromsø håper at hun en dag kan leve av sin store hobby, nemlig spesialeffektsminke. Foto: Marte Gilstad
SMINKER SEG SELV: Kirsten Lia (19) forteller at hun ofte sminker seg selv. Foto: Privat
TOMMEL VS HAMMER: Dette bildet har Kirsten Lia (19) delt på Facebook. - Jeg har klippet opp falske negler og brukt bomull jeg har farget rød for å få det til å se ut som kjøttet, forteller hun til iTromsø. Foto: Privat
SÅR: Her sminkes venninna Ylva Helene Schwenke (18). Se video øverst i artikkelen! Foto: Marte Gilstad