Bryggerisjef Martin Amundsen (31) og ølbrygger Marius Graff (20) satser millioner på å gjøre ølbrygging til levevei. Virkeliggjøringen av drømmen er i ferd med å ta form etter at det spesiallagde bryggeriet ankom denne uka, etter seks uker på skinner, kjøl og hjul.

Ti ståltanker

– Utstyret fra USA koster rundt to millioner kroner. Det er en investering vi har vurdert grundig før den ble besluttet, og det er en stor beslutning for en liten familiebedrift som vår. Jeg er også veldig ydmyk for at vi har muligheten til å gjøre en slik investering, og har stor respekt for dem som starter opp bryggerier med langt færre midler. Det er virkeligheten for de fleste norske mikrobryggeriene, sier Martin Amundsen.

Det skinner i stål langs veggene i det gamle verkstedlokalet med gamle tømmervegger og teglstein i bakgården på Storgatbakken. Håndverkere innen blant annet elektrisitet, damp, sveis og kjøling er i full sving. Ti store ståltanker skal kobles på vannrør og elektrisitet og sørge for at det kommer øl ut i enden av produksjonsprosessen.

Andre dimensjoner

Bryggerigründerne har vært to ganger i hos bryggeriprodusenten i Portland USA i løpet av produksjonstiden.

– Alt er i rute og utstyret passer inn der det skal. Der blir brygghuset, som er selve hjertet i ølproduksjonen, sier Amundsen og peker mot en tavle med knotter og brytere mellom alle ståltankene.

Disse tankene har helt andre dimensjoner enn det de to ølentusiastene har vært vant til å håndtere tidligere. Senest i forrige uke laget de øl på 40 liters fat. Tankene de nå har fått i hus rommer hele 800 liter. Det er i disse prosessen med mesking, koking, gjæring (fem tanker) og modning skal skje. Loftet i brygghuset fungerer som lager for kornet og her står kverna hvor hele produksjonsprosessen starter.

Daglig leder Thad Fisco i Portland Kettleworks, som har laget bryggeriutstyret til Graff Brygghus, tok turen til Tromsø for sørge at alt monteres slik det skal. Siden 2011 har de solgt over bryggerier, 85 av dem i USA.

Håndsveis

– For oss er det første gang vi leverer til Europa. Graff Brygghus er et middels stort bryggeri av dem vi har levert til, noen er tre ganger større. Det er liten plass her, men alt passer inn, sier Fisco, som går med en T-skjorte med påskriften «Bring the World More Beer» på ryggen.

Bryggerimesteren og ølbryggeren er storfornøyd med det de ser foran seg.

– Det er absolutt det fineste jeg har sett. Her er mange fine detaljer. Alt er gjort med håndsveis, det er ikke noe som er masseprodusert.