Det er ti år siden gamle Fokus kino ble bygget om til det som nå har blitt en ikonisk bygning for Tromsø sentrum. Tromsø bibliotek flyttet inn, og i går ble de ti årene feiret med boller, kaker og trommer,

– Det viser litt av hvem vi er. Bibliotek skal være et sted hvor det skjer ting. Vi hysjer ikke, vi spiller trommer, sier biblioteksjefen Paul Henrik Kielland.

– Tull å eie bøker

Selv om bøker ikke lenger er en del av interiøret i norske hjem tror Kielland at papir-bøkene kommer til å leve i mange år til.

– Folk har skjønt at det er tull å eie bøker. De tar plass og støver ned. Man ser jo at det ikke lenger er moderne å ha bokhylle hjemme. Derfor kommer folk til biblioteket for låne bøker, sier han.

Bokbransjen og forlagene har merket større pågang på e-bøker. Det har biblioteksjefen også, men han ser flere grunner til at bibliotek har mange år igjen å leve.

– Det er et samlingssted. Vi ønsker at det skal skje ting her. Ikke elsk oss for høyt, men bruk oss også. Det er derfor vi er her, sier han.

Utvidet åpningstid

Sentrumsbiblioteket har satset på utvikling med jevnlige debatter og arrangementer for voksne og barn. I fjor kunne du også begynne å bruke mobilen som lånekort, og i vinter åpnet de selvbetjent bibliotek med utvidet åpningstid.

Biblioteket har nå åpent i flere timer hver dag uten at det er betjent av noen.

– Det har vi ikke opplevd noen problemer med. Folk oppfører seg bra. Jeg er strålende fornøyd med hvordan det har gått, og dette kommer vi definitivt til å fortsette å tilby, sier Kielland.

– Viktigere enn vi tror

Med på feiringen var fungerende ordfører Anni Skogman (Frp), hun mener biblioteket er viktigere enn vi tror.

– Det er et sted hvor alle kan komme. Biblioteket er et hus som skal brukes, hysjets tid er forbi, sier hun.

Selv har hun lagt merke til hvor viktig byggets arkitektur er for byen.

– Jeg ser ofte turister som står og fotograferer utenfor. Det er et ikonisk bygg for byen vår.

Hun synes også det er viktig å takke alle som jobber på biblioteket.

– Hadde det ikke vært for dem hadde vi ikke hatt Norges beste bibliotek, sier Skogman.

Tekst og foto: Lise Lotte Henriksen