Familien Rein bestående av mor Tonje, far Gaute, barna Ella (8), Sigurd (11) og Tobias (17) som bor på nordsida av øya har i flere måneder snakket om å skaffe seg en ny katt. Familien som allerede har en katt hjemme tok derfor kontakt med Dyrebeskyttelsen da de har hørt at de har mange katter i Tromsø som leter etter et godt hjem.

Svaret som kom overrasket familien. De fikk nemlig avslag fordi de bor i nærheten av en trafikkert vei.

- Jeg synes at det er bra at de har retningslinjer for hvem som får adoptere, men det må da være grenser. Vi bor tross alt i en by og det er trafikk overalt. Det må jo være bedre for en katt å komme til et trygt hjem hvor den er ønsket, istedet for at det hoper seg opp med katter hos Dyrebeskyttelsen. Vi ble ganske overrasket og også litt skuffet, sier Tonje Rein.

"Småen" har overlevd trafikken

Familien som bor i Langesundveien på oversiden av Stakkevollveien, har allerede en toårig katt fra før. Katten "Småen" går ute hele året sammen med mange andre katter i nabolaget.

Tonje Rein sier at til tross for at de bor på oversiden av et av byens mest trafikkerte veier, så ligger de noe skjermet til med grøntarealer rundt. Hun skryter av det frivillige arbeidet som Dyrebeskyttelsen gjør og ønsket derfor å støtte opp ved å adoptere istedet for å skaffe seg en kattunge via private.

- Dyrebeskyttelsen gjør en fantastisk jobb og jeg synes at det er bra at de er selektive i utvelgelsen, men det må da finnes grenser. Vi bor i en by og det er trafikk stort sett overalt. Man kan aldri garantere for at en katt ikke blir påkjørt, men det må være bedre for en katt å komme til et trygt hjem hvor den er elsket istedet for at det hoper seg opp med hjemløse katter hos Dyrebeskyttelsen, sier hun.

Stusser over strenge regler

Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø skrev i sitt svar til familien som består av mor, far, tre barn og en katt at de muligens kunne få adoptere en innekatt, noe som familien stiller seg positiv til. Allikevel stusser familien på det strenge regelverket.

- Man kan jo lure på om det bare er folk på landet som kan ha katt. Hva gjør dem i Oslo, det finnes jo katter der og? Dyrebeskyttelsen bør kanskje slakke litt på kravene sine, sier hun, som også postet et innlegg om dette på Dyrebeskyttelsen sine Facebook-sider.

Har svartelistet veier

Nestleder Therese Simonsen Rye i Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø sier at de har klare retningslinjer på hvem som får adoptere en utekatt fra dem. Enkelte veier i byen er også svartelistet, slik som Stakkevollveien, deler av Evjenveien, Strandveien, områder nært tverrforbindelsen og nærområdene langs hovedveien mellom Tromsdalen og Ramfjord.

- Det er en grunn til at vi har klare retningslinjer da vi årlig må skrape opp restene av påkjørte katter på de mest trafikkerte veiene og langs veiene som har høy fartsgrense. Stakkevollveien er såpass trafikkert at vi vil ikke anbefale noen å ha en utekatt der. På grunn av alle våre dårlige erfaringer har vi også bestemt at vi ikke adopterer bort utekatter og iallefall ikke små kattunger til familier som bor i nærheten av de veiene, sier hun.

Reagerer på usaklige kommentarer

Therese Simonsen Rye registrerer at det er flere som kommenterer denne saken på deres Facebook-side og hun medgir at hun blir oppgitt over usaklige og stygge kommentarer.

- Det virker som om enkelte folk tror at vi er vanskelig for moro skyld, og det er fortvilende å få inn så mange stygge kommentarer. Men faktum er at vi er en privat organisasjon som gjør dette på frivillig basis og vi vet av erfaring at enkelte områder i byen er uegnet for katter. Da vil ikke vi risikere at de kattene vi omplasserer blir påkjørt, sier hun.

- Men man kan aldri garantere at en katt på landet ikke blir påkjørt?

- Nei, det kan man ikke. Men jo mer biltrafikk, jo større er sannsynligheten for at katten kan bli påkjørt. Mange katter på Stakkevollveien lar seg friste ned over mot lagerbygningene der det kanskje er mye mus og dessverre blir mange da påkjørt, sier hun.

Innekatt som alternativ

Dyrebeskyttelsen Norge Tromsø har nå inne 140 katter etter sommerferien og mange kattunger er på vei til å bli adoptert bort. Nestlederen sier at folk som bor langs trafikkerte veier eller i sentrumsområdene selv kan tilpasse katteholdet.

- Vi bryr oss først og fremst om dyrenes velferd. Jeg skjønner at folk blir skuffet når de ikke får adoptere en utekatt, men folk kan også gjøre små grep ved å for eksempel trene opp katten til å gå i bånd eller å gjerde inn verandaområdet med hønsenetting. Da kan man ha en fin og fornøyd innekatt som ikke risikerer å bli påkjørt, sier Therese Simonsen Rye.

Therese Simonsen Rye i Dyrebeskyttelsen sier at de har strenge regler for en grunn: - Vi har mange dårlige erfaringer med påkjørte katter langs de mest trafikkerte veiene i Tromsø. Foto: Håkon Steinmo
Familiens katt "Småen" er to år gammel. Selv om han trives foran peisen, er han også ute året rundt. Foto: Privat