Når man for aller første gang i tromsøpolitikkens historie inviterer til paneldebatt med et «skeivt» blikk på valgkampen, var utfallet dømt til å bli passivt fra partiene, hvor det bare kom et konkret forslag opp.

Likevel møtte omtrent 70 tilhørere opp for å høre på hva de ni partiene hadde å si.

– Dette viser at folk er engasjert, sier Ole-Marius Johnsen, som er leder for Landsforeningen for homofile, bifile og transpersoner i Troms.

Stor enighet

Spørsmålene som ble stilt fra talerbordet omhandlet hva partiene gjør for å sikre gode levekår for LHBT-personer i Tromsø, og om hvor i skoleverket partiene mener det er best å komme med informasjon. Ordstyrer, Stein Sebastian Fredriksen, var ikke helt overbevist over svarene han fikk.

– Nja, delvis. Det virker som det er en genuin vilje til å prioritere dette og å støtte handlingsplanen på alvor, sier Stein Sebastian Fredriksen, som er arrangør for Arctic Pride i Tromsø.

– De viser at de har forberedt seg ved å vise at de har lest handlingsplanen vår og å ta den på alvor, sier Johnsen, som i likhet med Fredriksen, var imponert over bevisstheten politikerne hadde.

– De kunne om våre utfordringer, men det var på ingen måte noen som meldte noe kontroversielt her i dag. De eneste som kom med noe konkret var Miljøpartiet de Grønne som både skulle skaffe oss hus og bevilge midler, sier Johnsen.

Savner tiltak

Tredjekandidat for Miljøpartiet de Grønne, Lise Lorentzen, fikk nemlig stor applaus når hun tok bladet fra munnen, i en debatt som utelukkende inneholdt oppfordringer om at alle må være snillere mot hverandre.

– Jeg tror dette politikkområdet er veldig lite utviklet, det merker jeg innad vårt parti også. Det er derfor kanskje litt vanskelig å komme med konkrete tiltak om man ikke har innsyn i miljøet. De andre partiene burde heller sagt hva de vil gjøre i stedet for å oppfordre folk til å være hyggelig mot hverandre, sier Lorentzen.

Hun meldte blant annet dette fra podiet.

– Man trenger et hus hvor man har folk med kompetanse som man kan prate med, og også ta med venner og familie for å bevisstgjøre i hvilke problemer man har som person i LHT-samfunnet.