FORSKNINGSPARKEN: NHO inviterte tirsdag til sin første kommunevalgdebatt, med et mål om å sette næringspolitikk i Tromsø og region på dagsorden i årets kommune- og fylkestingsvalg.

– Jeg vil ha en frisk og livlig debatt og håper politikerne griper spørsmål som er viktig for næringsliv og utvikling i landsdelen, sier Christian Chramer, regiondirektør i NHO, til iTromsø før debatten.

Til debatt møtte Øyvind Hilmarsen (H), Willy Ørnebakk (Ap), John Karlsen (Frp), Jens Ingvald Olsen (Rødt), Ingrid Marie Kielland (SV), Sandra Borch (Sp) og Jonas Stein (V).

Stor eller liten kommune

De store temaene for debatten var Troms som attraktiv bo- og arbeidsmarkedsregion, samferdsel- og kollektivløsninger, kommunestruktur og næringsutvikling. Kommunereform var temaet som skapte høyest temperatur under debatten.

Christian Chramer har uttalt at NHO vil ha fire kommuner i Troms, noe ikke alle partipolitikerne er enige i.

– Jeg er veldig, veldig uenig med NHO. Det er samarbeid mellom kommunene som er viktig, ikke en sammenslåing, sier Sandra Borch.

Hun fikk støtte fra blant annet Arbeiderpartiet.

– Jeg må si meg enig med Sp, sier Willy Ørnebakk, som på direkte spørsmål fra ordstyrer Oddvar Nygård svarte at kommunesammenslåing ikke er spesielt viktig for næringslivet.

– Det er viktig å huske at det ikke er bare på Tromsøya det skjer noe, og det er særdeles viktig å beholde forvaltning på fylkesnivå med tanke på næringsliv, bosetting og videreutvikling.

Kielland la vekt på at en eventuell sammenslåing må være frivillig, mens Karlsen (Frp) uttalte det er på høy tid å gjøre noe med kommunestrukturen og at fylkeskommunen er gått ut på dato.

LES ALT OM VALGET 2015 HER!

Et attraktivt Tromsø

Samtlige partier kunne imidlertid enes om at det som er viktig for næringslivet, bosetting og utvikling i Tromsø, er å skape et attraktivt Tromsø – men la vekt på ulike midler.

Hilmarsen (H) trekker blant annet fram at Tromsøbadet og ny E8 vil gjøre Tromsø attraktiv, mens Stein (V) legger vekt på ei ja-holdning til byutvikling og skjenkepolitikk.

Svs ordførerkandidat trekker fram behovet for bedre boligpolitikk og kollektivtransport, mens Olsen (Rødt) mente at kommunen må delta direkte i boligbygging for å gjøre det enklere for unge arbeidstakere å etablere seg i byen.

Borch (Sp) mener det viktigste politikerne kan legge til rette for er bedre infrastruktur og trakk fram blant annet ny Kvaløyforbindelse og bredbånd i distriktet.

Karlsen (Frp) samstemte med Venstre og Høyre om at det viktigste for næringslivet i Tromsø vil være bedre infrastruktur og en positiv ja-holdning.

«Arctic Valley»

På det meste møtte omtrent 30 tilhørere opp for å høre på hva de syv partiene hadde å si, noe NHO-direktøren var fornøyd med.

Under debatten avslørte også byrådsleder Øyvind Hilmarsen en smakebit av byrådets planer om en ny internasjonal strategi for Tromsø.

- «Arctic Valley» er et prosjekt og samarbeid på tvers av Nordkalotten og er Tromsøs nye internasjonale strategi. Torsdag skal vi ha et stort møte med næringsliv og offentlig sektor, fortalte Hilmarsen til iTromsø, som ikke vil avsløre for mye av planene mandag.

Han la likevel ikke skjul på at han satser mot at Tromsø og «Arctic Valley» på sikt kan bli Norges tredje «Global Centre of Expertise» (GCE).

«Global Centre of Expertise» er Norges høyeste nivå for klyngesamarbeid i det nasjonale programmet Norwegian Innovation Clusters.

Programmet skal ifølge egne hjemmesider bidra til verdiskaping gjennom bærekraftig innovasjon og eies i fellesskap av Innovasjon Norge, SIVA og Forskningsrådet.

På landsbasis er det i dag to klyngesamarbeid som har GCE-status, et på Sørlandet (boreteknologi) og et på Sunnmøre (maritim industri).

Til debatt møtte ordførerkandidat Ingrid Marie Kielland (SV) (fra venstre), nestleder i Troms Ap Willy Ørnebakk (Ap), andrekandidat i Tromsø Senterparti Sandra Borch (Sp), fylkespolitiker John Karlsen (Frp), finansbyråd Jonas Stein (V), ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen (Rødt) og byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H). Foto: Marte Gilstad
Det måtte politikerne svare på under gårsdagens debatt. Her ved Willy Ørnebakk (Ap) og Sandra Borch (Sp). Sistnevnte trakk særlig fram havbruksnæring som satsingsområde. Foto: Marte Gilstad
Ingrid Marie Kielland (SV) sier det ble en artig debatt og synes det var gøy å skille seg litt ut. - Vi tør å si at vi må ha rushtidavgift for å finansiere planene våre, og jeg synes det er feigt av de andre partiene å snakke stort om planer - uten å tørre å si hvordan det hele skal finansieres, sier hun til iTromsø. Foto: Marte Gilstad