Innspillingen av «Lengsel etter nåtid» som starter høsten 2016 har et totalbudsjett på rundt 30 millioner kroner. Antatt premire er i 2017.

– Vi håper å få inn noen millioner kroner gjennom kronerullingen. Så ambisiøse må vi være. Vi har jobbet lenge med prosjektet og flere har sagt at de vil bidra, sier filmens produsent, Knut Skoglund i Pomor Film AS.

Tar tid

Han jobber i disse dager med å sluttføre søknaden til Norsk filminstitutt. Kulturnæringsstiftelsen i Sparebanken Nord-Norge har sagt seg villig til å investere i filmen, og privatpersoner skal uoppfordret ha investert i filmprosjektet.

– Manuset er ferdig, vi har laget en filmpilot og holdt på med prosjektet lenge. Det første manusutkastet var ferdig for fire år siden og jeg ble koblet på i løpet av 2011. Det tar tid å utvikle en spillefilm og skaffe penger, sier Skoglund.

Nå lokkes det på filmens hjemmeside med ulike bonuser for dem som vil bidra økonomisk. Beløp som kan gis varierer fra 250 kroner til 100.000 kroner.

Hovedrollen klar

Avhengig av beløpets størrelse fristes med det alt fra signerte Dvd-utgaver av filmen til finnmarksmulter, havlaks, boknafisk, kongekrabbe, statistrolle, kurs i torsketungeskjæring og være til stede på filminnspillingen, få navnet sitt på rulletekstene, filmpremiere og middag med regissør Knut Erik Jensen.

Filmen har både svenske og finske co-produsenter. Skoglund håper støtte fra Norsk filminstitutt bidrar til å utløse penger i Sverige og Finland.

– Originalfilm fikk nettopp ni millioner kroner i støtte fra Norsk filminstitutt, og vi håper beløpet vi får ligger rundt der. Støtte fra filminstituttet gir legitimitet når vi søker andre steder.

Det er allerede klart at Ellen Dorrit Petersen skal spille filmens hovedrolle. Hun spilte også hovedrollen i Jensens forrige spillefilm, «Iskyss».

– En gutt og en jente på rundt 14 år skal også spille i filmen. De må vi finne når vi nærmer oss opptaksstart, sier Knut Skoglund.

Ble selv evakuert

Knut Erik Jensen fyller 75 år 8. oktober og filmens produsent har som mål å kunne ta en produksjonsbeslutning innen jubileumsåret er over. Det har ikke lykkes iTromsø å få en kommentar fra Knut Erik Jensen selv. Han er både regissør, manusforfatter og co-produsent for «Lengsel etter nåtid» og sier i en pressemelding at filmen skal belyse en viktig, men grovt underkommunisert del av Norges historie.

– Den vil være den første fiksjonsfilmen som skildrer gjenreisningsperioden i Finnmark, med «den brente jords taktikk» fra høsten 1944 som dramatisk bakteppe, sier han i pressemeldingen.

50.000 mennesker ble evakuert høsten 1944 mens 25.000 mennesker valgte å rømme fra tyskerne og søke tilflukt i ruiner, gruver og huler. Jensen selv ble evakuert fra Honningsvåg via Tromsø til Trondarnes ved Harstad.

Det var Jensen som sto bak storsuksessen «Heftig og begeistret», som hadde premiere i 2001 og ble sett av rundt 600.000 på kino bare i Norge.

Filmskaper Knut Erik Jensen håper folk flest bidrar med penger til å finansiere sin nye film «Lengsel etter nåtid». Foto: Linn Cecilie Rønneberg