Hjemme hos kanin-fostermor Hanna Malene Pettersen (19) bor det syv lodne, glade kaniner. En del av hagen er gjerdet inn slik at kaninene får løpe fritt.

– Jeg er veldig opptatt av dyrevelferd, og det er veldig mange kaniner i Tromsø som trenger et sted å bo. Da er det veldig fint å kunne hjelpe når man har plass til det, sier fostermoren.

Seksdoblet antall

Smådyrsgruppa i Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Tromsø får vanligvis inn 5–6 kaniner i året. Årsaken er som regel at eieren ikke lenger kan ha kaninen på grunn av flytting eller allergi.

I år har antallet steget til 38. Nå ber innstendig folk om hjelp til å holde bestanden nede.

– Det er veldig viktig at man kastrerer kaninen sin, ellers formerer de seg raskt. Det er også sykdomsforebyggende da mange får kreft om de ikke er sterilisert. Vi har i år fått inn store kaninkull og vi har også funnet kaniner i skog- og hytteområder, som trolig er dumpet. Det er ikke en grei måte å kvitte seg med dyrene sine på, sier leder i smådyrsgruppa, Ina Marlene Hanssen (22).

Feilernæring vanlig

Kanin er det tredje mest populære kjæledyret etter hund og katt, men mange er ikke klar over at det er mye mer arbeid med en kanin enn for eksempel en katt. Mange kaniner som blir levert inn til Dyrebeskyttelsen bærer preg av nettopp det.

– De er ofte feilernærte og overvektige. De skal blant annet ha lite kraftfor og mye høy da det filer ned tennene deres. Vi har fått inn kaniner med lange tenner bak i munnen, som da kan utvikle seg til store sår som gjør at de ikke klarer å spise. Det kan være kritisk for en liten kanin. Vi har brukt betydelige ressurser på veterinær i år, sier lederen.

Kaniner i adoptivkø

Smådyrsgruppa har per i dag over 20 kaniner i fosterhjem som leter etter et permanent hjem. De trenger også flere foster- og adoptivhjem for smådyr i Tromsø.

– Kaniner er veldig flotte kjæledyr, og vi gir alle våre nye hjem god opplæring i både stell og foring. Kaniner trenger å løpe fritt i hjemmet, hvis de blir satt i bur blir de apatisk. Et stillesittende liv gir også dårlig muskulatur og kaninen kan utvikle benskjørhet. Ellers er de veldig kjærlige og sosiale, sier Ina Marlene Hanssen.

Smarte kjæledyr

Hanna Malene Pettersen som selv har en 7 1/2 år gammel kanin kjenner seg igjen i dette. Kaninen hennes har blant annet lært seg noen hendige triks.

– «Fru Columbus» strekker seg etter beina mine som en hund når hun vil ha kos og hun har lært seg å løfte opp hagegjerdet når hun vil ut. I tillegg elsker hun klikkelyden på kamera, hver gang hun hører den så legger hun seg ned for å posere, sier kanineieren.

GOD KONTAKT: Kaninene flokker seg rundt kanin-fostermor Hanna Malene Pettersen i hagen. Foto: Siv Eli Vuolab
Kaninen «Fru Columbus» er 7 1/2 år gammel og trives foran kamera. Hun er veldig sosial og til god hjelp når det kommer inn ville og sky kaniner i fosterhjemmet. Foto: Siv Eli Vuolab
SOSIALISERING: Noen av kaninene som kommer inn til smådyrsgruppa i Dyrebeskyttelsen er sky og redde. Da må de gradvis sosialiseres med andre kaniner, slik som her med to i bur i bakgrunnen. – De har skader som vi ikke vet stammer fra, den ene har et brudd i foten. Vi fant de i skogen i vinter, sier leder Ina Marlene Hanssen i smådyrsgruppa. Foto: Siv Eli Vuolab
SPRETTEN: Kaninen La Bouche er en livlig kanin som venter på et godt adoptivhjem. Foto: Siv Eli Vuolab