For det er en omfattende oppgraderingsplan som ble presentert fredag.

11 millioner kroner er tenkt å brukes på å gi parken et nødvending ansiktsløft.

– Vi skal gjøre parken penere og mer tilgjengelig for publikum. Parken trenger å rustes opp, sier byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp).

Nødvendig oppgradering

Ifølge Alvarstein er det på tide å få gjort noe med Domkirkeparken. Ikke minst beplantningene er i dårlig forfatning.

– Det er trær her i parken som er så dårlige at de risikerer å falle, sier hun.

I planen for den nye parken vil det gjennomføres omfattende nyplanteringer av trær, busker og andre vekster.

Dagens poppeltrær skal kuttes ned og det skal platteres mer egnede trær som skal være vakre både sommer og vinter, sier Katrine Holm, prosjektleder og landskapsarkitekt hos Park og Vei i kommunen.

Les om poppelen som la seg som snø på frontruta

Flytter stiene

Domkirkebygget vil bli mer tilbaketrukket i den nye parkløsningen. Dagens stier og plener vil flyttes nærmere Storgata og det vil bli laget steinsatte ganger fram mot de tre inngangene i kirka.

– Som det er nå må de som har seremonier i kirka gå rett ut i hovedstien gjennom parken. I det nye forslaget vil det være et samlingssted utenfor kirka det man kan samles uten å bli forstyrret, sier Alvarstein.

Omfattende prosjekt

I forslaget legges det også opp til at parkeringene ut mot Bankgata blir fjernet.

Det som vil bli helt nytt er at området ned mot Telegrafen vil bli gjort langt mer tilgjengelig. Nye benker og stier – og sågar en liten kanal – skal gjøre det som i dag er en lite brukt gressplett til en forhåpentlig populær del av parken.

Oppgraderingen av parken er en del av det såkalte sentrumsløftet – og berører også Storgata fra WiTo-hjørnet til Kirkegata. Denne delen av Storgata skal bli bilfri og få bredere fortau. Bankgata vil også bli bilfri og taxiholdeplassen vil bli flyttet.

– Vi skal også pusse opp Lehnesmåttet og gi det nytt dekke og ny belysning, forteller Holm.

Samarbeider

Torsdag i neste uke skal planen presenteres på et åpent møte på Rådhuset. Da håper Alvarstein og Holm at alle som har innspill til planen kommer.

De håper også at gårdeierne rundt Kirkeparken vil være med på løftet av «Tromsøs hjerte».

- Vi synes det er kjempepositivt. Det er mange gårdeiere som gleder seg til det som vil være en generell oppussing som vil gjøre sentrum mer attraktivt og som vil trekke folk, sier Andreas Willumsen i Næringsforeningen.

Leif Guttormsen, byggforvalter i Kirkelig fellesråd sier at det er veldig positivt for kirken at parken nå pusses opp.

Kirkeparken og domkirken er vernet så i forbindelse med planarbeidet har kommunen vært i tett dialog med blant andre Riksantikvaren.

– I det videre arbeidet vil vi involvere landskapsarkitekter, arkitekt/kunstner og en arkeolog, forteller Holm.

OPPUSSING: Domkirkeparken skal få et ansiktsløft – noe Andreas Willumsen, Britt Hege Alvarstein, Katrine Holm og Leif Guttormsen er svært fornøyde med.
KIRKEKVARTETT: Andreas Willumsen, Britt Hege Alvarstein, Katrine Holm og Leif Guttormsen Foto: Christer Pedersen