– Vi måtte finne et navn som beskriver restaurantopplevelsen og ikke et standardnavn med kai et eller annet i seg. Det ville ikke stemme med byggets moderne form. Vi ville ha et navn som skiller seg ut, men samtidig har en naturlig plass i nordområdene, sier Anders Blomkvist.

Tøff liten vekst

Etter å ha drodlet i en lengre periode endte valget på det samiskinspirerte navnet Skirri, samisk for dvergbjørk. Det mener Blomkvist passer perfekt inn i konseptet de planlegger i første etasje i Kystens Hus. Dvergbjørka, som trives i karrig og værharde kår langt til fjells og langt mot nord, gir de rette assosiasjoner til restaurantsatsingen, mener han.

– Skirri skal bli en kulinarisk nordområdesatsing. Bjørkeskuddene utgjør en del av spiskammeret, som gir en nøttaktig smak når de tygges. Dvergbjørka er en tøff liten vekst som overlever det meste, er hardbarket og står han av. Skirri passer godt inn i Tromsø som en internasjonal by hvor det samiske står sterkt.

Planen er å åpne Skirri så snart veggene til det enorme akvariet er lastet inn gjennom restaurantlokalet. Det håper de skjer snart sånn at de kan være i drift fra begynnelsen av september. Det blir 130 sitteplasser, som kan utvides til rundt 200 ved å ta i bruk tilstøtende arealer.

Fjerde restauranten

– Selv om restauranten får samisk navn er det ikke tradisjonell samisk mat som skal serveres. Det blir en sesongbetont meny som også favner det samiske, sier daglig leder Thomas Hafstad i Kystens Mathus.

Menyen skal preges av råvarer fra både fjell og fjord, sjø og land i hele landsdelen. Kystens Mathus har allerede sikret seg Marco Bait og Espen Ramnestedt i stallen, sistnevnte som kulinarisk leder.

– Espen har holdt på hele livet sitt med mat og det er utrolig bra å få han på laget. Han bringer inn kunnskap som blir viktig for teamet vi skal bygge opp, sier Blomkvist.

Skirri blir den fjerde restauranten han er involvert i, men frykter ikke at nyetableringen skal utkonkurrere Fiskekompaniet, Brasserie 69 grader nord og Casa Inferno. Etter at han åpnet Fiskekompaniet i 1996 har han begynt å forstå hvordan ting fungerer i Tromsø.

Undervurdert

– Skirri blir en utrolig flott tilvekst, spesielt med tanke på veksten vi ser i reiselivsnæringen både sommer og vinter. Jeg har stor tro på dette prosjektet og det ligger en langsiktig tanke bak satsingen. Konkurransen gjør bare at man er på tå hev og at man ikke sover i timen.

Utenfor kafeen og restauranten kommer en terrasse på flere hundre kvadratmeter med uteservering. Den blir en del av kaipromenaden.

– Kaipromenaden hørte jeg om allerede i 1988 da jeg flyttet til Tromsø. Nå blir den endelig en realitet og den blir utrolig bra. Det er undervurdert hva indre havn betyr for byen. Masse folk spaserer rundt her og det passer etableringen vår veldig bra, sier Anders Blomkvist.

HAVNEUTSIKT: Langs østveggen i kafédelen blir det utsikt over indre havn. Foto: Kjetil Vik Foto: Kjetil Vik
TAR FORM: Bardisken begynner å ta form, men fortsatt er restauranten preget av håndverkere som jobber på spreng. Anders Blomkvist og Thomas Hafstad håper på åpning i begynnelsen av september. Foto: Kjetil Vik Foto: Kjetil Vik
KJØKKENET: Bak buffédisken befinner restaurantkjøkkenet seg. – Det blir et hav av plass, sier Anders Blomkvist. Foto: Kjetil Vik Foto: Kjetil Vik