I strålende sol og 20 varmegrader samlet spente barn, barnebarn og oldebarn seg ved flyplassen for å få med seg det historiske tandemhoppet lørdag formiddag.

80-åringen er den eldste som noen gang har hoppet i fallskjerm i Tromsø.

Se video av hoppet her

En time før hoppet har hovedpersonen stålkontroll på nervene og gruer seg ikke det spøtt, skal vi tro henne selv.

– Dette har jeg sett fram til lenge nå, og du vet at når man er litt smågal slik som meg så gruer man seg ikke, sier Bjørg.

Hoppet i strikk

80-åringen har alltid drømt om å hoppe i fallskjerm, og etter at hun hoppet i strikk i Kåfjorddalen for tre år siden fikk hun mersmak.

– Det var så gøy. Når du står der og skal hoppe og har en så nydelig foss foran deg så glemmer du alt annet, sier hun med stor entusiasme.

Barnebarna Cecilie Grape og Catharina Fossli lar seg imponere av sin spreke bestemor.

– Det er godt å ikke ha en A4-bestemor. Og nå vet vi hvor vi andre i familien har fått det fra, sier Catharina.

– Hun er helt fantastisk, 80 år og så levende og spontan. At hun tar slike utfordringer på strak arm gjør henne virkelig til et forbilde. Da hun hoppet i strikk for noen år siden skulle hun egentlig være sjåfør for oss barnebarna. Da hun sto på brua og så på sa hun plutselig at det hadde hun også lyst til å prøve. Hun var strålende fornøyd da hun kom opp igjen og fortalte at «dette var snadder», sier Cecilie med en latter.

LES OG SE VIDEO: Fra denne vinkelen har du neppe sett Tromsø

16.000 fallskjermhopp

Siden da har planen vært å gi bestemoren et tandemhopp i 80-årsgave.

– Jeg hiver meg med på det jeg blir bydd. Jeg har alltid synes at det ser så tøft ut når andre hopper tandem, så da jeg fylte 80 år i mars fikk jeg det i gave av familien, sier Bjørg mens hun sitter i solveggen med den svarte flydrakten på og venter på sin tur.

Britiske Brendan McHugh fra Manchester er tandeminstruktøren som skal hoppe sammen med Bjørg denne lørdag formiddagen.

– Det er ikke vanlig at pensjonister i 80-årene kommer og vil hoppe i fallskjerm, men jeg har faktisk gjort et hopp med en 89-åring fra Tønsberg tidligere.

Han tror flere får lyst til å prøve tandemhopp etter å ha sett det i media eller på film.

– Da havner det på deres «bucket list» over ting de må oppleve. Det forstår jeg godt, for det er helt unikt, forteller 63-åringen som har nesten 16.000 hopp bak seg, 8.000 av dem i tandem.

– Are you ready?

Brendan klargjør Bjørg for hoppet ved å demonstrere hvordan de skal hoppe ut av flyet. Deretter skal resten av utstyret på før de setter kursen mot flyet som venter på flystripa.

– Are you ready, spør Brendan og gir Bjørg en klapp på skuldra og tommelen opp i det de entrer småflyet som skal ta dem 10.000 fot over bakken.

De hopper ut av flyet på 3.000 meters høyde og har deretter 40 sekunder i fritt fall før fallskjermen utløses på omtrent 1.500 meter over bakken. Det hele er over på under ti minutter og det er en strålende fornøyd 80-åring som lander trygt på gresset ved flystripa.

– Dette var herlig og akkurat som jeg hadde drømt om, sier Bjørg ivrig.

Eldste i Tromsø

Hoppleder Rune Skogly Olsen legger ikke skjul på at han synes det er tøft gjort av 80-åringen.

– Å ta det steget i en slik alder er imponerende. Hun er mentalt sterk og taklet nervøsiteten godt, spesielt da vi åpnet flydørene før de hoppet ut, sier han.

– Det er ikke så ofte at pensjonister hopper i fallskjerm. Ofte er det noe man har tenkt på lenge og enkelte bestemmer seg for at det er nå eller aldri. Dette er veldig tøft gjort av henne, og hun er den eldste som har hoppet i fallskjerm her i Tromsø, sier hopplederen i Tromsø Fallskjermklubb.