Det er knapt så man hører den komme inn mot kaikanten. Eneste lyden er bølgene fra kjølen, og jubelen fra den massive mengden Høyre-folk som har møtt opp ved brygga.

– Dette er stort. Båten er både utviklet og bygd i Nord-Norge og Trondheim, og representerer en ny type båt som kan bidra til en kraftig reduksjon i CO2-utslipp, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H).

Hun har fulgt båten på sin femtimers ferd fra Husøy til Tromsø søndag.

– Det er utrolig spennende å få lov til å følge «Havets tesla» på sin jomfrutur, sier fiskeriministeren.

– Trenger støtte

Daglig leder i Selfa Arctic, Erik Ianssen, er svært fornøyd med å endelig kunne levere sin første elektrisk drevne sjark.

– Denne båten viser at det er teknisk mulig å redusere CO2-utslippene vi er forpliktet til gjennom EU. Nå trenger vi rammevilkårene fra fiskerministeren og regjeringen til å gjøre det mulig at ikke bare én el-sjark kommer på havet, sier Ianssen.

Båten EL-220-V, ved navn Karoline, skal til Karlsøy kommune og Bent Gabrielsen i Øra AS.

Ladestasjoner

Øyvind Hilmarsen (H) sier at Tromsø kommune er godt fornøyd med å kunne motta den første El-sjarken på sin ferd til Karlsøy, og sier kommunen skal jobbe med å legge til rette for flere slike båter i fremtiden.

– Vi skal snakke med Tromsø Havn, og ønsker at man kan få på plass den type ladestasjoner slik teknologi krever, sier han.

– Da særlig for at cruiseskip og fraktbåter skal kunne benytte den, sier han.

FORNØYD: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen, byrådsleder Øyvind Hilmarsen og Erik Ianssen i Selfa Arctic. Foto: Christina Svanstrøm

– Hvordan er det å kunne ta imot verdens første el-sjark her i Tromsø?

– Det er kult å ha fått den i land her i Tromsø, sier ordførerkandidat i Høyre, Kristian Støback Wilhelmsen.

– Som Elisabeth Aspaker sier, er dette «Havets tesla». Denne el-sjarken er et godt symbol på det grønne skiftet i økonomien, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Karls Fisk & Skalldyr har stilt opp med ymse smaksprøver fra sitt sortiment, og de drøyt 20 høyrefolkene er klare til å innta el-sjarken straks den inviterer til å bli med en tur ut i sundet.

– Når teknologien nå er på plass, skal det ikke mye til for å levere flere sjarker av denne typen. Alt avhenger nå at de tilskuddsordninger som skal til for å realisere det, kommer på plass, sier Ianssen.

– De fem timene vi har hatt sammen med fiskeriministeren fra Husøy og hit til Tromsø har blitt brukt på å fortelle nettopp det, sier han til de fremmøtte.

FORNØYD: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, ordførerkandidat Kristian Støback Wilhelmsen, byrådsleder Øyvind Hilmarsen og Erik Ianssen i Selfa Arctic. Foto: Christina Svanstrøm