SENTRUM: Fortsatt krangler partene om foreldelsesspørsmålet. Saksøkerne – 49 i tallet – er uenig med dommen i tingretten. Gruppen mener at domstolen tok feil utgangspunkt da de beregnet treårsfristen for å fremme et krav.

Gal slutning

Det gamle styret i borettslaget mener at de har krav på å få dekket tapene av innskuddene. Gjennom sin prosessfullmektig, advokat Asbjørn Krantz, er de klare for en ny rettstvist.

– Mine klienter mener domsslutningen er feil. Retten har lagt som grunnlag at andelshaverne allerede i 2007–08 burde har fremmet sitt millionkrav.

Forhandlet

Advokat Krantz sier anken går på at Danske Bank var delaktig i at prosessen dro i langdrag.

– Gjennom årelange dialoger lot banken borettslaget få fortsette driften med økende gjeld og mislighold. Så sent som i 2010 ble flere, ulike skisser drøftet. Først utpå høsten samme år kom Danske Bank med sitt ultimatum – konkurs eller en annen bankforbindelse.

Krantz mener at 18. oktober 2010 er datoen som må gjelde i foreldelsesspørsmålet. Da ble konkurs åpnet etter at styret hadde avviklet en ekstraordinær generalforsamling og begjært oppbud.

Det samlede kravet fra andelshaverne er i dag på rundt 16 millioner kroner. Etter konkursen er den utbetalt 22–23 prosent dividende – noe som har redusert det opprinnelige beløpet.

Vil tvinge

– Tingretten la til grunn at tidspunktet for treårsfristen startet da det ble klart at økonomien var svak og egenkapitalen tapt. Skal det bli stående, betyr det i klartekst at domstolen vil tvinge aktører til å ta ut søksmål i en forhandlingssituasjon hvor partene forsøker å finne en minnelig løsning. Det er noe som vil ødelegge enhver forhandlingsvilje.

Advokatfullmektig Helene Monrad Bale i Danske Bank sier at hun ikke ønsker å prosedere saken i media. Men hun understreker at dommen i Nord-Troms tingrett er korrekt.

Anket: Helen Guttormsen i tidligere Tomasjord Amfi Borettslag og advokat Asbjørn Krantz fortsetter saken – denne gang med Danske Bank som eneste motpart. Foto: Tom Benjaminsen