Det er i et brev til fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms fylkeskommune, Ivar B. Prestbakmo, at styremedlemmene varsler at de trekker seg.

Styremedlemmene skriver at de ikke kan sitte med det juridiske ansvaret når de blir overstyrt politisk.

Det var NRK som først omtalte saken.

– Svært uheldig

Brevet er signert styreleder Toini Løvseth, Nils Arne Johnsen og Ole Andreassen. I brevet står det at undertegnede «fratrer styret i Troms Fylkestrafikk FKF. Fratreden skjer med virkning fra dagens dato». Brevet er datert 21. august 2015.

Årsaken til at de trekker seg er i forbindelse med endringer i oppgave- og fullmaktsfordeling mellom Troms fylkeskommune og Troms fylkestrafikk som fylkeskommunalt foretak.

– Vi har i grunn ikke noe annet kommentar enn det som står i brevet som vi har sendt til fylkesråden, sier Løvseth til iTromsø.

I brevet skriver dem blant annet at «som redegjort for i vårt brev ser styret i TFT FKF bestillingsbrev 2015 å innebære store endringer i den faktiske oppgave- og fullmaktsfordeling mellom Troms fylkeskommune og TFT som fylkeskommunalt foretak. Endringene bringer for det første tvil over hvem som representerer selskapet, noe som er uheldig for en virksomhet av denne størrelse og kompleksitet. Innskrenkninger i fullmakter som er tillagt foretaket og styret gjennom dette bestillingsbrevet medfører videre, etter vårt syn, at vi ikke lenger kan ivareta det i lov og vedtekter pålagte ansvaret styret har».

Løvseth ønsker ikke å utdype innholdet i brevet overfor iTromsø.

Håper på ro rundt selskapet

– Den eneste kommentaren jeg har er at jeg håper det relativt raskt blir ro rundt selskapet. Det er et stort selskap med en viktig oppgave med masse dyktige ansatte som virkelig brenner for kollektivtrafikk.

– Hvordan vil det at styret trekker seg påvirke den prosessen?

– Jeg håper det gjør at det blir raskere ro.

Prestbakmo: – Tar det til etterretning

– Hva skjer med selskapet fremover nå?

– Det må fylkesråden svare på.

Fylkesråd Prestbakmo sier til iTromsø at det snart vil bli oppnevnt nye styremedlemmer.

– Jeg tar det til etterretning og det blir oppnevnt et nytt styre ganske raskt. Det er de fylkesoppnevnte representantene som har trukket seg, og den ansatterepresentanten er uavhengig av det.

Sterkere fylkeskommunal styring

Prestbakmo bekrefter at styret trekker seg etter uenigheter rundt hvordan selskapet skal styres.

– De viser til en diskusjon fra i vår hvor de ikke var fornøyd med at fylkestinget hadde vedtatt nye vedtekter for selskapet som innebar sterkere fylkeskommunal styring av selskapet. De har slik konkludert med at de ønsker å trekke seg med bakgrunn i det, sier Prestbakmo.

– Styreleder uttaler at hun håper dette vil føre til ro rundt selskapet. Vil du kommentere det?

– Jeg har ingen spesifikk kommentar til det.

– Du deler ikke oppfatningen om at det har vært noe bråk rundt Troms fylkestrafikk?

– Jeg ønsker ikke å kommentere det. Styremedlemmene har trukket seg og det vil bli oppnevnt nye.

Krever selskapet lagt ned

Fratredenen som styremedlemmer gjelder fra 21. august.

Direktør i Troms fylkestrafikk, Kurt Bones, sier til iTromsø at han ikke har noen kommentarer til saken.

I fjor krevde Jens Ingvald Olsen (Rødt) og Ellen Øseth (SV) at selskapet Troms Fylkestrafikk blir lagt ned.

Troms fylkestrafikk har også vært mye i media i forbindelse med rettssaken mot Nobina og Nobina-sjefen har etterlyst bedre samarbeid med selskapet.