Etter dødsbrannen i Kroken 21. november i fjor ble det kjent at Tromsø brann og redning ikke har oversikt over vannkapasiteten i alle delene av Tromsø. De startet da et samarbeid med Vann og avløp for å kartlegge vannuttakene i kommunen. Det resulterte i flere konkrete punkter som de nå har forbedret.

En av forbedringene er å kjøpe inn en splitter ny vanntankbil.

– Anbudskonkurransen ble startet før sommeren og nå har vi landet på et tilbud. Det er noen formaliteter igjen, men vi kommer til å gå for en bil som er ganske lik den Brann og redning allerede har, sier innkjøpsrådgiver Ole-Gunnar Nilsen i Tromsø kommune.

Bedre rustet

Den nye vanntankbilen koster tre millioner kroner og har en kapasitet på 10.600 liter. Det er forventet at den er på plass i Tromsø i løpet av ett år.

– Vi vil være mye bedre rustet når vi får den nye bilen på plass. Det er en nødvendig oppgradering, sier brannsjef Øystein Solstad i Tromsø kommune.

I dag har Brann og redning en bistandsavtale med Avinor om lån av deres vanntankbil ved behov.

– Det kan være aktuelt å fortsette denne avtalen selv etter at den nye bilen er på plass. Det er noe vi må se på etter hvert, sier Solstad.

Om det oppstår brann i distriktet, for eksempel på Kvaløya, vil vanntankbilen bli sendt dit. Oppstår det brann et annet sted på samme tid, trenger brannvesenet flere biler.

– Det vil helt klart gjøre oss i bedre beredskap til å takle to hendelser på samme tid, sier brannsjefen.

Nye kart

I tillegg til den nye bilen har Brann og redning også utstyrt alle tjenestebilene med nettbrett. De får nå bruke de digitale kartene som Vann og avløp har. Det er et dataprogram hvor alle opplysninger om ledningssystemet og alle de 3.000 vannkummene som finnes i kommunen er lagt inn. Ved hjelp av dette kan man hente ut GPS-koordinater for å finne de nøyaktige plasseringene på kummene.

– Vi ser også hva slags trykk det er på de forskjellige vannpostene og hvor mye vann vi kan hente ut, sier Solstad.