Det har lenge vært planlagt å bygge ny driftssentral for byens gravlunder. Under kommunestyremøtet på onsdag vil byrådet gå inn for å bygge et annet alternativ enn først planlagt. Ifølge byrådets saksfremlegg er prosjektene krematorium med seremonirom slått sammen med prosjektet om ny driftssentral.

I saksfremlegget kommer det fram at det blant annet er økonomiske grunner til at bygget skal ”endres i sin helhet”.

Dette opplever kirkeverge Kristin Stang Meløe dramatisk.

– Vi har ikke tatt del i denne prosessen. Vi har ikke sett en eneste tegning eller blitt spurt om innspill siden en gang i februar. Vi vet ikke hvordan dette blir eller hva dette betyr, sier hun og legger til: Jeg synes prosessen er høyt diskutabel og ikke så lite provoserende.

Ser ut som anleggsplasser

Arbeidshuset til de gravlundsansatte er ifølge Meløe ikke godt nok slik det er i dag.

Det er mangel på fasiliteter til de ansatte, og de har ikke plass til å oppbevare og vedlikeholde utstyret og maskinene de bruker i jobben.

– Vi har noen tålmodige ansatte som har hatt stor tålmodighet. Det er nok fordi de vet det er planlagt en ny, ordentlig og tidsriktig driftssentral, sier Meløe.

De fleste maskinene står nå parkert på Tromsø gravlund.

– Vi ønsker ikke at den eller noen annen gravlund skal se ut som anleggsplasser. Det er ikke en gravlund verdig, sier hun.

Kostbart

Kirkevergen kan fortelle at de bruker mye penger på å sende maskiner på verksted for reparasjoner og vedlikehold. Dette er småreparasjoner de kunne gjort selv om de bare hadde hatt plass å gjøre det på.

– Det er offentlige midler vi driver for, og det er viktig for oss å ta vare på de midlene riktig. Vi vil ta vare på utstyret vi har, men må bruke penger på reparasjoner fordi vi rett og slett ikke har plass til å ordne ting selv. Dette er sløseri fra Tromsø kommune, sier Meløe.

Positiv til krematorium

Meløe understreker at det er ikke et eneste ord imot krematoriet som hun selv mener er på tide at kommer opp.

– Vi heier veldig på krematoriet, men det er en skam at det ikke blir slik det har vært tenkt gjennom prosessen. Det har med verdighet og god forvaltning å gjøre.

Ingen endring i funksjonskrav

Byråd for næring, kultur og idrett, Vanja Terentieff (H), sier det ikke er gjort noen endringer når det kommer til funksjons- og arealbehov, og at avgjørelsen om å ikke involvere Tromsø kirkelige fellesråd ble gjort av en styringsgruppe.

– De har fått sine ønsker mer eller mindre ivaretatt. De har vært med på å utforme alle funksjonskravene, og dette er ivaretatt fra deres side, sier Terentieff.

Hun kan også fortelle at det etter anbudsrunden viste seg å være dyrere enn de økonomiske rammene som var satt for prosjektet.

– Derfor har vi slått sammen prosjektene. Byggene er blant annet flyttet lenger inn på tomta og litt av driftsbygget er redusert for å komme innenfor rammene, sier hun.

Opp til kommunestyret

Terentieff er selv glad for at funksjonene er ivaretatt på bygget, og mener det er det som burde være målet med saken.

– Målet må jo være å få dette bygd og at funksjonene er ivaretatt. Alle funksjonene de ønsker seg er med i planen, sier hun.

– Det er nå opp til kommunestyret å si noe om hvilket alternativ dem mener er forsvarlig i forhold til den økonomiske rammen. Vi må bare ikke komme i en situasjon der det ikke lar seg gjøre å realisere driftsbygget nå, sier hun og legger til:

– Men som sagt det er opp til kommunestyret på onsdag om de ønsker å øke den økonomiske rammen og gå for et annet alternativ.

IVARETATT: Byråd for næring, kultur og idrett, Vanja Terentieff (H), sier Tromsø kirkelige fellesråds ønsker er mer eller mindre ivaretatt i det nye byggalternativet.