Forslaget om å innføre røykerom for å få bukt på diskrimineringen av røykerne, kommer fram i Tromsø Kystparti sitt valgprogram.

– Gjennom røykeloven fikk vi et røykefritt arbeidsmiljø, men vi fikk også gjeninnført systematisk diskriminering. Noe vi i Norge ikke har hatt siden okkupasjonstiden, kommer det fram i dokumentet.

– Blir hengt ut

Kystpartiet ordførerkandidat, best kjent fra NRK-serien «Yttersia», mener personlig at uteplassene og kafeene som ønsker å få røykerom, bør få lov til det. Med forutstening om at det er god lufting i disse rommene.

– At de som har blitt så uheldige å bli avhengige av røyken liksom skal bli hengt ut ved å måtte gå ut for å røyke, er ikke greit. Slik blir de tilsidesatt av miljøet, sier ordførerkandidaten.

Han forstår at man ikke kan fyre opp røyken inne på en lukket kafé eller restaurant.

– Men det at man ikke kan sitte i et eget rom for å røyke, mener jeg både er overreagert og for strengt, sier Andresen.

Godt eksempel

– I valgprogrammet går dere såpass langt med å sammenligne røykeloven med andre verdenskrig, er ikke det å sette det litt på spissen?

– Jeg vil absolutt sammenligne denne diskrimineringen med hvordan jødene ble diskriminert under krigen. Jeg synes man aldri kan gå for langt i uttalelsene, og jeg synes det er viktigere å si det man mener om en sak, enn å gå rundt grøten, sier ordførerkandidaten.

– Kystpartiet Tromsø mener at første steget bør være at kommunen går fram som et godt eksempel, hva legger dere i dette?

– De kan for eksempel begynne med et røykerom på sykehuset. Tenk deg pasientene eller besøkende som røyker og som må gå ut i frost og kulde for å ta seg en røyk, sier han.

– Slik kan kommunen gå fram som et godt eksempel, mener ordførerkandidaten.

– Useriøst

Faglig og administrativ leder for Institutt for historie og religionsvitenskap ved UiT – Norges arktiske universitet, Fredrik Fagertun, mener at sammenligningen er svært uheldig.

– Det hele er å ta voldsomt i. Røykeloven kan nok ha sine konsekvenser for andre, men å sammenligne den med jødeforfølgelser, kaller jeg for useriøst og tatt ut av alle proporsjoner, sier Fagertun.

– Det var nok kanskje en ubetenksom kommentar fra ordførerkandidatens side, legger han til.