Etter en maratondebatt på nesten tre timer ble det vedtatt en såkalt finansieringsbeslutning for Tromsøbadet – som skal inneholde 50-metersbasseng, badeland og andre svømme og velværefasiliteter.

Fyller mange funksjoner

– Det er et bad som er viktig for svømmeundervisning, for velvære og for idretten, sier byråd for næring, kultur og idrett, Vanja Terentieff (Høyre).

Budsjettet er i utgangspunktet satt til 690 millioner kroner og for det får man i tillegg en klatrehall til 40 millioner kroner.

Det var lenge uklart hva Arbeiderpartiet ville stemme – partiet har tidligere flagget at man ønsker et rimeligere alternativ.

Forbehold fra Arbeiderpartiet

Byrådslederkandidat Kristin Røymo mener dog at partiet nå har landet på et klargjørende standpunkt.

– La det være klinkende klart. Vi vil bygge badeland, vi vil bygge på Templarheimen – og vi vil bygge nå. Men vi vil ha et anlegg som er mulig å drifte, sier hun.

Med det mener hun at vedtaket om å sette i gang er tuftet på ukjente faktorer i ligningen.

– Vi har ikke fått de spesifikke kostnadene for det som skal inngå i Tromsøbadet – verken vi eller posisjonen har fått dette. Det må vi få vite, sier hun.

Ikke vingling

At forbeholdet kan tolkes som vingling vil hun ikke gå med på.

– Når vi sier at vi vil bygge et anlegg som er mulig å drifte så tar vi politisk ansvar. Kommunen er i en svært vanskelig situasjon og vi må vite hva vi sier ja til, sier hun.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (Høyre) mener dog at Arbeiderpartiet møter seg selv i døra når man vil ta forbehold.

– Det Arbeiderpartiet sier i praksis er at man vil halvere Tromsøbadet. De sier ingenting om hva de vil fjerne fra planene – som de selv har støttet tidligere, sier Hilmarsen.

Stoler ikke på Arbeiderpartiet

Så til tross for at et stort flertall av politikerne stemte ja så mener Hilmarsen at fremtiden for badet langt fra spikret.

– Arbeiderpartiet har med sin handlemåte og sitt nåværende forslag skapt stor usikkerhet. De er ikke til å stole på i denne saken, sier han.

Arbeiderpartiets forslag gikk ut på at man skulle vente til senere i den såkalte «samhandlingsperioden» før man fattet endelig vedtak – men dette falt etter å ha fått 14 stemmer.

Kjempeglad

Daglig leder i Tromsø idrettsråd, Alf Konrad Wilhelmsen, er overlykkelig over at politikerne nå har sagt ja til Tromsøbadet.

- Vi er svært fornøyde, og vi er nå sikre på at badet vil bli bygget. At noen ønsker å sjekke tallene for hva det koster er egentlig bare positivt, sier han.

Han mener at Idrettsbyen Tromsø nå får et svært nødvendig løft.

Alfheim svømmehall var også oppe til debatt i og med at både Høyre og Rødt ville sikre fortsatt drift i det 50 år gamle bygget.

Rødt ønsker å sikre fortsatt drift som svømmehall, men det ønsket ikke kommunestyrets flertall som isteden gikk på Høyres Kristian Støback Wilhelmsens linje.

- Jeg vil invitere til en idedugnad for det gamle praktbygget - der et av alternativene bør være å fortsatt drifte det som bad.

KLART: Nå er planene klare og forprosjektet til Tromsøbadet levert. Foto: Illustrasjon: Asplan viak
IKKE VINGLETE: Arbeiderpartiets Kristin Røymo synes ikke at partiet har opptrått vinglete i prosessen rundt Tromsøbadet. Foto: Christer Pedersen
OVERREKKELSE: - Her har dere Tromsøbadet! Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (til høyre) overrekker planene på Tromsøbadet til Alf Konrad Wilhelmsen i Idrettsrådet Foto: Christer Pedersen